Nieuws
1329393
Nieuws

Tarief blijft 0%

ECB: rente langere tijd laag 

Mario Draghi

Mario Draghi

De Europese Centrale Bank houdt de beleidsrente op 0% en voor langere tijd laag. In reactie op het besluit van de ECB donderdag steeg de Duitse Bund, en pluste de euro.

Mario Draghi

Mario Draghi

De ECB verzekerde donderdag bij dit besluit de maandelijkse aankopen van €60 miljard tot in ieder geval december dit jaar door te zetten.

In reactie ging de euro omhoog, een nadeel voor exportbedrijven vanuit de eurozone.

ECB-president Draghi benadrukte de optie om het opkoopprogramma ook daarna door te zetten als de inflatie onvoldoende aantrekt.

Volgens analisten verschaft de ECB zich met deze stap de tijd en ruimte om rustig naar een eventuele renteverhoging te werken.

Meer inflatie nodig

De werkgelegenheid sterkte afgelopen periode aan en biedt Europeanen meer inkomen. Dat effect stuwt de inflatie.

Er is echter een meer degelijk patroon van extra inflatie nodig, benadrukte Draghi in zijn toelichting. De inflatie in de eurozone moet uiteindelijk stijgen tot onder maar dicht bij 2%. ,,Het risico van deflatie is grotendeels verdwenen", stelt Draghi.

De politieke risico's voor het systeem, vooral de gevolgen van de verkiezingen in Frankrijk en Nederland, zijn volgens de ECB zeker nog aanwezig, maar blijken minder geprononceerd. Er is iets minder reden om in te grijpen, aldus strateeg Simon Wiersma bij ING Investment Office.

Een verwijzing naar inzet door de ECB van 'alle instrumenten' om zijn programma uit te voeren en de eurozone tot groei te bewegen werd uit een speech gehaald, zo typeerde Draghi het gebrek aan urgentie om bijvoorbeeld de rente te verhogen.

In reactie op de speech van een toch als minder 'dovish' (voorzichtig) beschouwde Draghi, ging de Duitse tienjaars staatsobligatie, de Bund, met 5 basispunten omhoog.

Over anderhalve week is dat nu 20 basispunten, accentueert ING Investment Office-strateeg Wiersma. ,,De groei en inflatieverwachting zijn bij de ECB aan de bovenkant van de verwachting uitgekomen. Dat versterkt de Bund en laat de euro oplopen."

Draghi meldde een afvlakkende groei. Het bbp voor de hele eurozone zal volgens de ECB in 2017 met 1,8% groeien. Terwijl in december 1,7%  groei was voorspeld, en 1,7% in 2018 (1,6% was voorzien) en 1,6% toename voor 2019. Dat laatste cijfer is precies volgens verwachting.

Toelichting volgt

Sinds maart 2016 heeft de ECB de herfinancieringsrente gehandhaafd op 0% om de economie in de eurozone te ondersteunen en de inflatie aan te jagen die inmiddels wat dichter naar de ECB-doelstelling is geklommen.

Duitsland stuurde vooraf aan op afbouw van de ECB-steun aan de markt.

Het ECB-tarief waartegen banken hun overtollig geld kunnen stallen bij de ECB (depositorente) bleef ook ongewijzigd op -0,4%, de stand die eveneens sinds maart vorig jaar is doorgevoerd.

Beleggers zullen vooral uitkijken naar mededelingen van Draghi die in de toelichting in ieder geval de prognoses over de inflatie en de economische groei in de EU naar buiten zal brengen.

Verder zal hij mogelijk meer duidelijkheid geven over de afbouw van het bestaande maandelijkse opkoopprogramma van obligaties dat vanaf april zal worden verlaagd van €80 miljard naar €60 miljard.