Nieuws
1329396
Nieuws

Ondernemer heeft geen recht vergeten te worden

Ondernemers kunnen zich niet verschuilen achter het recht om digitaal vergeten te worden. Dat heeft het Europees Hof besloten.

Een Italiaanse ondernemer kaartte de mogelijkheid aan, bericht RTL Z. Hij ontwikkelde een groot toeristencentrum maar raakte zijn appartementen niet kwijt. Italianen zagen in het lokale handelsregister dat zijn vorige onderneming failliet was gegaan.

Alle data die de Kamer van Koophandel verzamelt en plaatst in het handelsregister valt niet onder het Europese recht om vergeten te worden, oordeelde het Europees Hof.

Dat geldt impliciet ook voor de kleine zelfstandigen die wisselen met bedrijven. Iedere ondernemer blijft met deze uitspraak lange tijd te volgen.

Rechtszekerheid veel waard

Belangrijker is volgens de hoogste Europese rechter dat consumenten en bedrijven veilig zaken kunnen doen en dat hun rechtszekerheid gewaarborgd is. 

Die bescherming weegt volgens de uitspraak zwaarder dan het probleem voor de Italiaanse ondernemer die online niet meer gevonden wil worden.

Volgens die uitspraak gaat het bovendien om een beperkte hoeveelheid persoonsgegevens van ondernemers in het handelsregister.