Nieuws/Binnenland
1329398
Binnenland

VEILIGHEID

Hoe takel je een drenkeling aan boord?

Op de HISWA toont Bomarine een nieuw veiligheidssysteem. Met de "Catch and Lift" til je een drenkeling in een man over boord situatie gemakkelijk weer aan boord.

De werking van Catch and Lift is simpel, want het systeem werkt op basis van eenvoudige natuurkundige principes.

Het in een waterdichte box verpakte systeem bestaat uit een keerblokje, een lange lijn en een parachute-anker. Meer is er niet nodig om de drenkeling snel, veilig en zonder veel spierkracht te gebruiken doeltreffend aan boord te hijsen.

De stuurman werpt de drenkeling een lijn toe met daaraan een gordel. In het water is deze gordel gemakkelijk "aan te trekken". De lijn loopt via een keerblokje naar een pakketje dat in het water geworpen wordt. In pakketje met 'wateroplosbaar' omhulsel zit een parachute die opengeklapt in het water weerstand opwekt.

De weerstand van het parachute-anker in het water trekt de drenkeling via het keerblokje aan boord met de vaart van de boot. De stuurman hoeft niet van het stuurwiel te wijken en regelt de snelheid van het binnenhalen met de snelheid van de boot. Als de drenkeling aan boord is kan de andere kant van de lijn met de parachute uit het water worden gehaald.

Het Catch and Lift systeem kost € 499. Een montageset voor bevestiging aan de zeereling €69.