Nieuws
1329442
Nieuws

'Bezorgd over overname Nederlandse bedrijven'

VNO-voorman Hans de Boer.

VNO-voorman Hans de Boer.

Als grote Nederlandse bedrijven worden opgekocht door buitenlandse partijen raakt Nederland zijn bijzondere positie in de wereld kwijt.

VNO-voorman Hans de Boer.

VNO-voorman Hans de Boer.

Dat zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW naar aanleiding van het overnamebod op verf- en chemiebedrijf Akzo Nobel. ’Dankzij de aanwezigheid van een bovengemiddeld aantal hoofdkantoren van multinationale ondernemingen heeft ons land een unieke positie in de wereld’, aldus de werkgeversvoorman.

Onlangs raakte Unilever korte tijd verwikkeld in een overnamestrijd. Nu heeft het Amerikaanse PPG geboden op branchegenoot Akzo Nobel. De werkgeversvoorman maakt zich ’zorgen maken over de recente overnameplannen bij Unilever en Akzo Nobel’.

Bovengemiddeld

Volgens VNO-NCW heeft de aanwezigheid van ’een bovengemiddeld aantal hoofdkantoren van multinationale ondernemingen’ heel positieve effecten voor Nederland. De Boer: ’Universiteiten, researchcentra en MKB’ers floreren dankzij hun aanwezigheid, jongeren vinden mogelijkheden hun vleugels uit te slaan en door deze ondernemingen beschikken we over sterke economische en politieke netwerken wereldwijd. Doordat ze voorop lopen in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zetten we wereldwijd ook nog eens nieuwe standaarden.’

Dit alles wordt bedreigd als buitenlandse bedrijven op overnamepad zijn in Nederland, stelt hij. ’De overnemende partijen kunnen een bedreiging vormen voor die unieke koploperspositie.’

Huiverig

De Boer is echter huiverig voor bescherming door de overheid. ’Volgens VNO-NCW betekenen de ontwikkelingen niet automatisch dat we nu vol moeten overgaan op het opwerpen van allerlei nieuwe vergaande beschermingsmaatregelen door de overheid’, aldus de werkgeversorganisatie.

VNO-NCW wijst erop dat Nederlandse bedrijven tal van mogelijkheden hebben om zichzelf te beschermen tegen ongewenste overnames. Binnen de werkgeversorganisatie is nu discussie over verdergaande vormen van bescherming.

De Boer wil daarover ook met de politiek in overleg: ’Wij gaan de komende periode in gesprek met onze leden en het kabinet of aanvullende maatregelen nodig zijn die ons vestigingsklimaat zo nodig versterken en onze kracht als open economie niet schaden.’

Nederlands belang

Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemde het bod van PPG op Akzo Nobel ’niet in het Nederlandse belang’. Kamerleden van PvdA en CDA stellen ook al vragen bij deze mogelijke overname.