Nieuws/Binnenland
1329443
Binnenland

Pechtold hengelt in eindstrijd naar linkse stem

Den Haag - D66-lijsttrekker Pechtold hengelt in de eindstrijd van de verkiezingen nadrukkelijk naar de linkse, progressieve stem. Daarmee hoopt hij, met nog maar een paar dagen tot de stembusgang, de concurrentie van zich af te kunnen schudden en de eindzege te grijpen.

In de peilingen staan VVD en PVV momenteel op kop. Op korte afstand volgen CDA en D66.

Van deze vier partijen is D66 het meest progressief, groen en op bepaalde terreinen ook links. „Ik zit Buma op de hielen. Kiezers moeten zich afvragen wil je hem, of wil je mij. Wil je conservatief, of progressief?”

Als kiezers van partijen zoals GL en PvdA naar D66 overstappen denkt Pechtold dat hij CDA, PVV en VVD voorbij kan streven en zelfs de verkiezingswinst kan binnenslepen.

Pechtold wil graag premier worden, herhaalde hij bij de NOS tijdens een Facebook Live-sessie. Mocht dat niet lukken, dan is een ministerschap ook mogelijk. Maar het kan ook interessant zijn om fractieleider te blijven, vindt hij. De kans is namelijk groot dat een nieuw kabinet uit veel partijen zal bestaan. Pechtold vindt dat een leuke uitdaging. Hoe meer coalitiepartijen, hoe moeilijker het is om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De D66-leider houdt wel van zo’n machtsveld.