Nieuws/Binnenland
1329447
Binnenland

Militairen Mali kwamen om door defect mortier

DEN HAAG - Het incident met een draagbare 60 mm-mortier vorig jaar juli in Mali waardoor twee militairen van de Luchtmobiele Brigade omkwamen, is veroorzaakt door een technisch defect van het ontstekingsmechanisme. Bronnen bevestigden donderdag berichtgeving hierover van RTV Noord. Een derde militair raakte ernstig gewond.

Nederlandse militairen zijn in Mali voor de VN-missie Minusma.

Bij het ongeval kwamen de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld om het leven. Het gebeurde tijdens een schietoefening ten zuiden van Kidal. Ze maakten deel uit van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen.

Het ministerie van Defensie kan niet op de berichtgeving ingaan. Dat wacht een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid af. Dat rapport wordt in de zomer van dit jaar verwacht. Er loopt ook nog een onderzoek naar het incident van de Koninklijke Marechaussee in opdracht van het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland. Een woordvoerster laat weten dat ook met publicatie van deze bevindingen wordt gewacht op het rapport van de Onderzoeksraad.

Een onderzoeker van de raad reisde vorig jaar na het ongeval naar Mali voor een verkennend onderzoek. Op basis van die bevindingen is besloten een officieel onderzoek te starten. ,,De raad onderzoekt het voorval, de achterliggende factoren en de (medische) hulpverlening aan de militairen en komt vervolgens met aanbevelingen over hoe de veiligheid verbeterd kan worden'', liet een woordvoerder destijds weten. Gemiddeld duren onderzoeken van de OVV een jaar.