Nieuws/Binnenland
1329463
Binnenland

Interactieve grafiek van virtuele stemmen

Peiling: 50Plus verliest 4 zetels

Henk Krol

Henk Krol

Amsterdam - Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 50Plus deze week de grote verliezer is. Van tien zetels daalde de partij met voorman Henk Krol naar zes zetels. Een deel van die kiezers ging naar de PVV, maar die verloor op zijn beurt weer kiezers aan Forum voor Democratie en VNL, die nu op respectievelijk op twee en een zetel staan.

Henk Krol

Henk Krol

Het CDA en PvdA stijgen beide een zetel naar respectievelijk achttien en twaalf. Voor de rest zijn er geen verschuivingen.

Begrotingsoverschot

Deze week werd bekend dat er, voor het eerst sinds negen jaar, weer sprake is van een begrotingsoverschot. De reacties van de kiezers op het begrotingsoverschot verschilde sterk naar de partij van voorkeur. Kiezers van PVV, SP en 50Plus reageerden duidelijk minder positief dan die van de andere partijen.

Zwevende kiezers

Bijna driekwart (73 procent) van de kiezers geeft aan dat een of meer andere partijen dan de partij waar ze nu voorkeur aan geeft nog kans hebben op hun stem. VVD, D66, GroenLinks, CDA en PVV worden dan het meest genoemd (tussen 25 en 28 procent). PvdA en SP volgen met 20 procent. De Partij voor de Dieren wordt door 14 procent genoemd, vooral door degenen die nu de voorkeur geven aan SP en GroenLinks.

Forum voor Democratie en VNL worden door respectievelijk door 9 en 7 procent genoemd. Rond de 15 procent van degenen die nu een voorkeur voor PVV heeft, noemt deze partijen als alternatief.