Nieuws/Binnenland
1329491
Binnenland

Aanslag op baas ’boeventelefoons’

Amsterdam - De dinsdag opgepakte eigenaar van het bedrijf dat speciale PGP-telefoons verkoopt die veel door criminelen worden gebruikt, is kortgeleden doelwit geweest van een aanslag. De recherche vertelde Danny M. (36) daarna dat zijn leven gevaar liep.

Dat meldt een bron van De Telegraaf. De advocaat van M. bevestigt dit. Het onderzoek naar de aanslag loopt bij de recherche Oost-Nederland. Naar de woning van de eigenaar van Ennetcom werd een brandbom gegooid. Er ontstond een brand, maar M. bleef ongedeerd.

M. is behalve ondernemer ook actief in de vechtsportwereld. Bij M. thuis vond de politie een vuurwapen. Die zou M. in huis hebben gehaald na de aanslag. Zijn advocaat wil hier niets over zeggen omdat M. in alle beperkingen vastzit.

Versleuteld

Het bedrijf van M. levert speciale telefoons waarmee gebruikers versleuteld kunnen communiceren. De PGP-telefoons werden lange tijd als onkraakbaar geacht en worden veel door criminelen gebruikt. Vorig jaar slaagde het Nederlands Forensisch Instituut erin om de telefoons te kraken, waardoor communicatie tussen criminelen kon worden gelezen.

Dinsdag haalden politie en justitie het complete netwerk voor PGP-telefoons van de aanbieder Ennetcom uit de lucht. Volgens justitie zijn de gebruikers, 19.000 mensen, nagenoeg allemaal criminelen. Alle informatie over gebruikers en communicatie op servers van het bedrijf is gekopieerd.

M. heeft het Amsterdamse advocatenkantoor Meijering, Van Kleef, Ficq en Van de Werf ingeschakeld om zich te verdedigen. Dat heeft drie advocaten op de kwestie gezet.

„Dit is Bokito-gedrag. Puur ’powerplay’ van het Openbaar Ministerie”, zegt strafpleiter Leon van Kleef.

„Het OM praat over een crimineel communicatienetwerk dat uit de lucht is gehaald. De stelling is dus dat iedere gebruiker crimineel is. Maar tegelijkertijd zegt het OM dat er ook advocaten zijn die deze telefoons gebruiken”, zegt Van Kleef.

Er zijn volop klanten in het bedrijfsleven. „Die gebruiken ze om te voorkomen dat bedrijfsgeheimen worden gestolen. Zelfs regeringsleiders hebben PGP-telefoons. Deze telefoon is volstrekt legaal.”