Nieuws/Binnenland
1329541
Binnenland

Partijen: Nederland moet beter bereikbaar

Utrecht - Een nieuw kabinet moet met belangenorganisaties in vervoer en transport een mobiliteitsakkoord sluiten om Nederland beter bereikbaar te maken. Dat vinden VVD, CDA, D66, SP, PvdA en GroenLinks.

Tijdens het Nationaal Mobiliteitsdebat in Utrecht omarmden de zes politieke partijen een oproep van bijna alle belangenorganisaties op het gebied van de fiets, de auto, transport en openbaar vervoer. In zo’n akkoord maakt een kabinet afspraken met belangenclubs over besteding van geld en maatregelen om bijvoorbeeld files te verminderen.

VVD-Kamerlid Visser vindt wel dat er bij zo’n akkoord op de kosten gelet moet worden en voor D66’er Belhaj is de invoering van rekeningrijden een belangrijke voorwaarde. GroenLinks eist aandacht voor het milieu.

De belangenclubs hebben zich in aanloop naar de Kamerverkiezingen verenigd in de zogeheten mobiliteitsalliantie. Ze vinden onder andere dat een nieuw kabinet 1 miljard euro extra moet investeren in bereikbaarheid. Tijdens het debat bleek dat geen enkele politieke partij een miljard extra te willen investeren infrastructuur.