Nieuws/Buitenland
1329560570
Buitenland

Ierland doorzoekt hoofdkantoor Facebook om dating-app

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

DUBLIN - Het Europese hoofdkantoor van Facebook in Dublin is doorzocht door de Ierse privacytoezichthouder. De waakhond heeft allerlei documenten in beslag genomen. Facebook wil in Nederland en andere Europese landen een dating-app lanceren. Omdat Facebook in Ierland is gevestigd, moet de Ierse overheid de Europese privacyregels handhaven.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Facebook had Ierland pas begin februari laten weten dat het al op donderdag 13 februari de app Facebook Dating wil lanceren in Europa. „We waren erg bezorgd dat dit de eerste melding van Facebook Ierland over de nieuwe feature was”, aldus de Ierse Data Protection Commission (DPC). Bovendien leverde Facebook geen zogeheten ’data protection impact assessment’, terwijl die wel verplicht is. In zo’n document moeten bedrijven uitleggen wat de mogelijke gevolgen van hun plannen voor de privacy van gebruikers zijn en wat ze doen om de risico’s te beperken. Om die documenten toch te krijgen, heeft de toezichthouder maandag het kantoor van Facebook in Dublin doorzocht.

Facebook had Facebook Dating vorig jaar gelanceerd in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Suriname. Gebruikers moeten zich aanmelden via Facebook. Daarna suggereert de app andere gebruikers met wie er misschien een klik is, „gebaseerd op jouw voorkeuren, interesses en andere dingen die je doet op Facebook.” Vervolgens kunnen mensen op het profiel van anderen reageren.

Date-uitstel

Facebook heeft de lancering van Facebook Dating in Nederland en de rest van Europa uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer de app alsnog wordt gelanceerd. „Het is belangrijk dat we de lancering goed aanpakken. Daarom nemen we meer tijd om te zorgen dat het product klaar is voor de Europese markt. We hebben zorgvuldig gewerkt aan het creëren van een sterke privacybescherming en dit gedeeld met de DPC”, zegt een woordvoerder. Op de kritiek uit Ierland gaat Facebook niet in. Het bedrijf zegt ook niet wat voor privacymaatregelen het heeft genomen voor Facebook Dating.