Nieuws/Binnenland
1329672
Binnenland

Baudet blaakt van zelfvertrouwen

Roermond - De nieuwe partij Forum voor Democratie heeft de wind in de zeilen. In sommige peilingen kan de club op twee zetels rekenen, de vele spreekbeurten worden druk bezocht en op social media is de partij een hit. Partijvoorman Thierry Baudet is tijdens zijn toer door Limburg daarom uiterst optimistisch.

„Het populisme is volwassen geworden. Hier heeft Nederland sinds de moord op Pim Fortuyn op gewacht.” Je moet maar durven als startend politicus, maar Baudet zegt het over zichzelf. Hij heeft veel met Nederlandse waarden en wil ze verdedigen. Maar het idee dat je niet je kop boven het Maaiveld uit moet steken, vindt hij maar niks. Dus durft hij best te zeggen dat hij „een nieuwe, Europese renaissance” aan het bewerkstelligen is.

Optimisme

Erg grote woorden, maar anderzijds heeft Baudet ook wel reden tot wat optimisme. Zijn spreekbeurten worden goed bezocht en video’s ervan worden vooral op Facebook veel gedeeld. „Ik heb wél wat te vertellen”, zegt hij over de vergelijking met Jesse Klaver. „Ik heb daadwerkelijk ideeën en daadwerkelijk gestudeerd.”

Baudet denkt dat hij volgende week wel tien zetels kan halen. Peilers hebben geen goed zicht op social media, denkt hij, en hij beweert door mensen uit het campagneteam van Trump geholpen te worden.

En wat als hij dan echt zo veel zetels haalt? „Als we al acht zetels halen, zijn we in elke coalitie onmisbaar.” Dan is het voor Baudet daarna zaak om het bindend referendum te regelen in een kabinetsformatie. En dan een van het Zwitserse soort, waarbij een referendum over elk onderwerp mag gaan. Het is het belangrijkste punt voor Baudet. Als dat eenmaal binnen is kan het volk vanzelf de andere speerpunten binnenhalen, zoals een vertrek uit de EU.

Aan plannen geen gebrek, maar is er ook steun? In het regenachtige Venlo zijn er weinig mensen op straat en heeft het flyeren weinig nut. Toch komen er mensen op de jonge lijsttrekker af om hun steun uit te spreken. Ivonne Kamm (50) bijvoorbeeld die eigenlijk PVV wilde stemmen, maar vindt dat Baudet het netter kan verwoorden dan Wilders. Het is een punt dat meer Limburgers opvalt. Ook in het Roermondse café dat Baudet later die middag toch maar stampvol krijgt met politiek geïnteresseerden. Aanwezige Rien Schmitz is, ondanks twijfel over de PVV, nu overtuigd. Harry Koolen, naast haar gezeten, niet. „Wat moeten we nou met nóg een splinterpartij?”

Vlaai

Baudet blijft ondanks de regen op Rutte-achtige wijze positief. „Wat leuk hier man, jemig!” Al zit er ook af en toe een cynisch grapje bij. „Zullen we vlaai gaan eten? Poetin betaalt.” Achteraf maakt hij nog even duidelijk dat hij heus alleen maar Nederlandse donaties krijgt. En na de lange koffiepauze: „Zo blij dat het regent, anders had ik de hele dag moeten flyeren.” Bij zijn volgende stop, in het Roermondse café, lijkt hij meer op zijn gemak terwijl hij het publiek aanvoelt en rustig meegaat met complottheorieën uit de zaal over ’big government and big business’.

De lijsttrekker vreest het meest dat straks de speelsheid eruit moet als hij echt in de politiek zit. En speels is zijn campagne zeker. „Is het echt zo corporaal dat ik jullie tijgers noem”, speelt hij de vraag van deze krant door aan de partijvrijwiligers. Zijn jonge tijgers zwijgen en knikken een beetje. Bovendien loopt de vrolijke zakenman Jeroen de Vries, nummer elf op de lijst, ook telkens bij Baudet en die weet in twee zinnen de termen ’communicatie’, ’exposure’, ’events’ en ’borrelen in Hotel l’Europe’ te proppen. Hoe geloofwaardig is het dat het Forum zich als ’anti-elitair’ presenteert? Baudet moet lachen om het verwijt. Hij kent de elite, maakte er deel van uit, en kan ze daarom des te beter aanpakken, is zijn verweer.

Maar het moet bovenal leuk blijven van Baudet. Dan komen de kiezers vanzelf als FvD straks ook mee gaat doen aan de gemeentelijke en Europese verkiezingen. „Het is als met vrouwen versieren. Je kunt achter ze aan gaan op een feestje, maar je moet het met je vrienden leuk hebben en uitstralen dat jullie zelf het feestje zijn. Dan komen ze vanzelf. Wees het feestje.”