Nieuws/Binnenland
1329686
Binnenland

Magere steun Aboutaleb voor Asscher

Rotterdam - Niet alleen in de peilingen is er weinig enthousiasme voor PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. Ook bij de populaire Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die tijdens de lijsttrekkerstrijd nog zijn steun voor de vicepremier uitsprak, lijkt het enthousiasme bekoeld.

Een gezamenlijk bezoek woensdag aan een achterstandswijk in Rotterdam, was op papier de uitgelezen gelegenheid voor Aboutaleb om de kwakkelende partijleider nog even publiekelijk op te hemelen. Maar tijdens de ontmoeting met de lokale wijkagenten en buurtjongeren was daar geen sprake van. Aboutaleb, in strak pak met stropdas, sprak over zijn stad. Asscher, zonder stropdas en bovenste overhemdknoopje open, keek toe.

Gevraagd of Asscher nog wel de juiste man is om de partij te leiden, klonk Aboutalebs antwoord zelfs ontwijkend: „Het congres van de PvdA heeft hem aangewezen als de partijleider van de PvdA. Daar moet u denk ik uit concluderen dat de leden van de PvdA, inclusief mijn persoon, hem een geschikte leider hebben gevonden.”

Over zijn eigen politieke toekomst wil Aboutaleb, die volgens eerdere peilingen als enige PvdA’er Mark Rutte uit het torentje had kunnen jagen, nog altijd niet speculeren. „Ik ben burgemeester van Rotterdam”, luidt steevast zijn antwoord.