Nieuws/Binnenland
1329693
Binnenland

VVD-krant Bij Groen Links tot 500 euro extra lasten per maand

Links maakt autorijden onbetaalbaar

Snelweg - Ondanks de economische crisis is de afgelopen jaren meer dan 700 kilometer nieuw asfalt aangelegd en wordt er op dit moment 1000 km voorbereid.

Als het aan de VVD ligt wordt dat beleid de komende jaren voortgezet. De liberalen willen ook de komende jaren meer dan 6 miljard euro investeren in de grootste knelpunten op de Nederlandse wegen. Bovendien pleit de VVD voor het verlagen van de motorrijtuigenbelasting en de belasting op de aanschaf van nieuwe auto’s. „Veel mensen hebben de auto dagelijks nodig. Omdat ze bijvoorbeeld naar hun werk moeten of de kinderen naar school moeten brengen. Daarom moeten we er voor zorgen dat de auto betaalbaar blijft”, zegt woordvoerder verkeer Barbara Visser.

Niet alle partijen kiezen voor de aanleg van meer wegen als oplossing voor de groeiende files. Sommige bezuinigen zelfs. Visser is vooral woest op linkse partijen die een kilometerheffing presenteren als alternatief voor de aanleg van wegen. „Linkse partijen maken autorijden zo duur dat niemand het meer kan betalen. Kijk naar de plannen van de PvdA. Als je in Brabant woont en iedere dag voor je werk 100 km heen en terug naar Rotterdam moet dan is dat 750 euro per jaar aan kilometerheffing.”

Bij de SP ben je zo’n 1500 euro per jaar kwijt. GroenLinks spant de kroon: naast 3 cent per kilometer komt er een spitsheffing van 15 cent en de reiskostenvergoeding wordt afgeschaft. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën is dit al snel een strop van 500 euro per maand. „Niet normaal. Dit is een gigantische boete op werk. Ik vind het niet normaal dat je mensen straft, alleen omdat ze naar hun werk moeten. De auto hóórt bij ons leven.”