Nieuws/Buitenland
1329710
Buitenland

Brand in kindertehuis eist negentien levens

SAN JOSÉ PINULA - Het dodental door een brand in een kindertehuis in San José Pinula, in de buurt van Guatemala Stad, is opgelopen tot negentien, allen meisjes. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag bevestigd. Er zijn ook 38 gewonden gevallen. Zeker elf jongeren zijn met derdegraads brandwonden in een ziekenhuis opgenomen.

In het centrum, dat werd gerund door het ministerie van Sociale Zaken, werden minderjarigen opgevangen die het slachtoffer waren van seksueel misbruik en geweld of die geen ouderlijke zorg meer kenden. Volgens de lokale media verbleven er 540 kinderen, terwijl de capaciteit eigenlijk maar 400 was.

Tientallen zouden 's nachts zijn gevlucht na een handgemeen in het overvolle gebouw. De oproerpolitie werd erop afgestuurd om de rust te herstellen. De commandant van de federale politie sprak van een ,,verschrikkelijke situatie'' en voegde eraan toe dat de brand door een groep tieners zelf is aangestoken.

Buiten het complex zei een huilende vrouw na het drama dat ze haar vijftienjarige zoon naar het tehuis had gebracht om hem discipline bij te brengen. Hij vertelde haar echter dat hij werd mishandeld en klaagde dat bendeleden er kinderen tatoeëerden.