Nieuws/Binnenland

Tweede Nederlandse lawinedode Franse Alpen gevonden

1 / 3

Hollandse Hoogte

NIJMEGEN - UPDATE - Reddingswerkers hebben woensdag een tweede Nederlandse lawinedode gevonden in de bergen bij het Franse Valfrejus. De eerste overleden snowboarder werd al gisteravond laat geborgen. Voor het leven van de laatste vermiste wordt gevreesd.

1 / 3

Hollandse Hoogte

Het tweede lichaam werd woensdagmiddag gevonden in de buurt van de plek waar eerder het levenloze lichaam werd gevonden van een 22-jarige Nederlander. Hulpdiensten hebben het lichaam uitgegraven. Dat moet nog officieel worden geïdentificeerd.

Het derde slachtoffer wordt nog vermist. De zoektocht naar de Nederlander gaat donderdag verder.

De drie jonge mannen maken deel uit van een groep van twintig Nijmeegse (oud)studenten tussen 21 en 25 jaar die een midweekje met jongerenreisbureau Husk naar de wintersport in de Franse Alpen gingen op initiatief van hun christelijke studentenvereniging de Navigators.

De rest van de groep reist woensdagnacht terug naar Nijmegen per bus. Ze worden daar donderdag op een geheime locatie opgevangen. De identiteit van de buiten de piste omgekomen snowboarders wordt op verzoek van de familie nog niet bekendgemaakt.

De vereniging, de universiteit en de hogeschool willen niet zeggen waar het door de lawine getroffen drietal studeerde, of meer informatie verstrekken over de identiteit van de slachtoffers.

’Shock’

„Ik kan niet omschrijven wat een gebeurtenis als deze met je doet”, legde bestuurslid Tessa Katerberg woensdagmiddag uit, nog voordat bekend werd dat er een tweede lichaam is gevonden. „Het is een shock, onwerkelijk. Het doet wel erg goed dat onze leden elkaar opzoeken om emoties te delen.” De onduidelijkheid over het lot van de studenten valt hen zwaar. „Als er duidelijkheid is kun je richting geven aan je gevoel. Dan begint het verwerken.”

De studentenclub wordt volgens Katerberg overstroomd met reacties en troost. „Daar zijn we dankbaar voor.”

Sporen

Dinsdagavond om 19.00 kreeg de politie uur de melding over de drie vermiste Nederlandse wintersporters. Door het slechte weer kon de eerste helikopter pas om 21.00 uur vertrekken. Vanuit de lucht zijn toen sporen ontdekt, de heli landde en het levenloze lichaam van de 22-jarige student werd geborgen.

’Buiten de piste’

Sundio-directeur Tim van den Bergh zei eerder tegen de Telegraaf, dat de drie mannelijke studenten „ondanks het zeer grote lawinegevaar, 4 op de schaal van 5, toch buiten de piste gingen in slecht weer”.

Van den Bergh: „Er werd overal gewaarschuwd dat niet te doen. Er is veel verse sneeuw gevallen en ze konden de verleiding kennelijk niet weerstaan. Even na 16.00 uur kreeg een reisgenoot op de piste een sms van hen dat ze verdwaald waren en de weg terug zochten. Daarna is niks meer van hen gehoord.”