Nieuws/Binnenland
1329853
Binnenland

Krol: koppel inkomens politici en ouderen

Henk Krol

Henk Krol

DEN HAAG - De lonen van politici zouden aan het inkomen van ouderen moeten worden gekoppeld. Daarvoor pleit 50Plus-lijsttrekker Henk Krol woensdag. Op die manier wil hij politici laten voelen hoe het is als je er jarenlang niet op vooruitgaat.

Henk Krol

Henk Krol

Krol is boos dat het CBS deze week concludeerde dat ouderen er financieel beter voor staan dan twintig jaar geleden, zowel qua vermogen als qua inkomen. „Volgens dezelfde officiële CBS-cijfers zijn de ouderen er meer dan 30 procent op achteruitgegaan in vergelijking met de werkenden.”

’Goede voorbeeld geven’

Volgens Krol moeten politici met de koppeling het goede voorbeeld geven. „Als de politici zelf ervaren wat het betekent als je van koopkracht wordt beroofd, is de kans op een rechtvaardige politiek groter.”

Een woordvoerder erkent dat de maatregel vooral symbolisch zou zijn, gezien het behoorlijke salaris van bewindslieden en andere politici. Zo verdient een lid van de Tweede Kamer ruim een ton per jaar. „Het liefst zou ik zien dat zij ook 30 procent zouden inleveren, maar ik vrees dat ze dat niet zullen ondersteunen”, zegt Krol daarover.