Nieuws/Binnenland
1329858
Binnenland

PVV-leider demonstreert tegen komst minister

Wilders: ’Turkse ambassadeur uitwijzen als minister toch komt’

Den Haag - Geert Wilders vindt dat de Turkse ambassadeur moet worden uitgewezen als de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zijn bezoek aan Nederland doorzet.

Dat heeft de PVV-leider gezegd tijdens een demonstratie van zijn partij op de stoep van de Turkse ambassade in Den Haag.

„Het kabinet moet Turkse ministers tot na het referendum persona non grata maken. Als ze dat niet doen en ze komen toch, dan zal de Turkse ambassadeur wat mij betreft onmiddellijk uitgewezen moeten worden”, aldus Wilders.

Referendum

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd komende zaterdag te willen spreken tijdens een bijeenkomst in Hoogvliet. De bewindsman hoopt zieltjes te winnen voor een referendum in Turkije.

De Nederlandse regering, de burgemeester van Rotterdam en vrijwel alle partijleiders in de Tweede Kamer zijn fel tegen zijn komst. Het kabinet probeert het campagnebezoekje tegen te houden, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt.

Voor Wilders is de kwestie aanleiding om van zich te laten horen bij de Turkse ambassade in Den Haag. Dat deed hij woensdagochtend samen met een handjevol Kamerleden. Het protest onder de leus ’Blijf weg! Dit is ons land’ duurde slechts enkele minuten. Daarna stond de PVV-leider zo’n 25 minuten de toegestroomde pers te woord.

Protestvak

Gewone Nederlanders waren niet welkom in het protestvak. De anti-islambeweging Pegida, ook naar de diplomatieke post gekomen, moest aan de andere kant van de gracht protesteren.

’Optreden Rutte zwak’

Wilders liet weten dat hij het optreden van premier Rutte te zwak vindt. „Het gaat hier om een dictatoriaal regime. Dat die hier moet gaan lobbyen om een dictator nog sterker te maken ten koste van een parlement, dat moeten we niet toestaan.”