Nieuws/Binnenland
1329943
Binnenland

Leenstelsel duwt studenten voor een astronomische 17,6 miljard euro in het rood

’Studieschuld groeit 55 euro per seconde’

Amsterdam - Nog nooit is de nationale studieschuld zo hoog geweest. In totaal moeten alle studenten en oud-studenten nu 17,6 miljard euro terugbetalen aan de overheid. Vijf jaar terug stond de teller nog op 12 miljard, zo blijkt uit cijfers van DUO.

„Met de invoering van het leenstelsel worden de schulden alleen maar hoger en hoger. De gemiddelde debiteur moet ruim 14.000 euro terugbetalen, maar er zijn onder de bijna 700.000 schuldenaren ook studenten die veel dieper in het rood staan. Een grotere studieschuld maakt het steeds lastiger om de woningmarkt te betreden. We verwachten daar als studenten wel iets voor terug. Zo willen we zekerheid dat het geld dat afkomstig is uit de afschaffing van de basisbeurs, in het hoger onderwijs blijft. Er gaat geen rooie rotcent van dat geld naar een andere sector”, eist voorzitter Jan Sinnige van studentenorganisatie ISO.

'Eerlijke informatie'

Vandaag lanceert het ISO de Nationale Studieschuldmeter op de site Nationalestudieschuld.nl. „Daarop wordt bijgehouden hoe de studieschuld toeneemt. De verwachte stijging voor aankomend jaar is ongeveer 55 euro per seconde. We hameren bij een volgend kabinet op eerlijke en transparante informatie over studies. Dat is cruciaal in het tegengaan van een hoge studieschuld. Studenten moeten precies weten hoe het programma eruitziet en wat hun kansen op de arbeidsmarkt zijn. Er is niets duurder dan een verkeerde keuze maken. Dan gooit een student al snel duizenden euro’s weg. Daarom is juist die informatievoorziening cruciaal”, aldus Sinnige.

Het ISO stelt dat het collegegeld echt niet verder kan stijgen, omdat studenten dan nog meer moeten lenen en helemaal in de schulden verdrinken. Sinnige: „Dat moet op zijn minst bevroren worden.”

'Collegegeld omlaag'

Voorzitter Jarmo Berkhout van Studentenbond LSVb gaat een stapje verder: „Het collegegeld moet omlaag. In minder dan tien jaar tijd is het collegegeld gestegen met maar liefst 446 euro. Vanaf volgend jaar komt het daardoor zelfs boven de 2000 euro. De drempel om te gaan studeren wordt zo steeds hoger.”

Volgens Berkhout draaien studenten al 30 jaar lang op voor het gebrek aan investeringen in het hoger onderwijs. „Daar komt nog bij dat ook de woonlasten fors gestegen zijn. Dit heeft ertoe geleid dat studenten gemiddeld 460 euro per maand tekortkomen, waar ze in de jaren tachtig nog bijna 300 euro overhielden. Je kunt nu eenmaal niet tegelijkertijd fulltime werken en fulltime studeren. Het collegegeld omlaag brengen is niet meer dan eerlijk. Wij zijn daarom de actie www.verlaagjecollegegeld.nl gestart om dit probleem onder de aandacht te brengen.”