Nieuws/Buitenland
1330011
Buitenland

’Wonder dat er geen slachtoffers zijn in Tignes’

Lawines maken ook pistes onveilig

TIGNE - Als door een godswonder maakte de lawine in de Franse wintersportplaats Tignes dinsdag net geen slachtoffers. De dodelijke sneeuwmassa raasde dwars over een drukke ’blauwe’ piste, waar ook veel families met kinderen skiën.

S

Tientallen wintersporters werden omver gekegeld door de lawine. Twee raakten bedolven onder de sneeuw, maar konden er tijdig onderuit worden gehaald. Een vrouw moest worden gereanimeerd.

Zijn toeristen dan zelfs niet meer veilig op geprepareerde en gecontroleerde pistes? „Dit is echt een uitzondering. Normaal komen lawines alleen op hellingen buiten de goedgekeurde skigebieden voor. Dat was ook nu het geval, maar deze lagere beveiligde piste lag ongelukkig op de lawineroute”, zegt expert Rolf Westerhof van het Snow Safety Center.

Zo’n zeldzaam toeval komt volgens hem voor, doordat onwetende, roekeloze ’offpiste-skiërs’ hoger op de berg zo’n lawine lostrappen, waar nietsvermoedende mensen op de pistes de dupe van worden.

„Het is een toenemend risico, waar lokale bergdiensten geen goed raad mee weten. Zij doen hun best om het gebied veilig te houden, ook preventief, en dan zijn er van die malloten die menen anderen in gevaar te moeten brengen met hun onverantwoorde gedrag”, aldus Westerhof.

Jaarlijks vallen volgens hem in de Alpen ruim honderd doden door lawines. In Tignes was het vorige maand ook al raak. Gisteren was de oorzaak waarschijnlijk zware sneeuwval in combinatie met een sterke, warme wind (föhn). Het lawinerisico was met een vier op de schaal van vijf extreem hoog.

Westerhof stelt wintersporters gerust. „Wie lekker op de piste blijft, loopt doorgaans geen enkel gevaar. Wie buiten de pistes wil skiën, moet zeer ervaren zijn en zich goed voorbereiden, met de juiste uitrusting en het liefst met een gids.”