Nieuws/Binnenland
1330315
Binnenland

Formeel verzoek Turkije afgewezen

Koenders spreekt van Turkse verbale agressie

BRUSSEL - Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft maandag in Brussel gesproken van „verbale agressie” en „pertinente onwaarheden” vanuit Turkije. Hij deed dat nadat Ankara scherpe kritiek had geuit op ons land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag een formeel verzoek van de Turkse regering gekregen, en meteen afgewezen, om mee te werken aan een bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu aan Rotterdam op 11 maart. Cavusoglu wil daar campagne voeren voor het referendum in Turkije.

Het kabinet wil voorkomen dat Turkse ministers in Nederland campagne voeren voor een referendum dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven.

Het formele verzoek van Cavusoglu kwam maandag op het ministerie binnen. Volgens de woordvoerder van minister Bert Koenders is daarop 'op hoog ambtelijk niveau' aan Ankara meegedeeld dat Nederland dit bezoek niet wil. Koenders zei maandag in Brussel dat hij hierover nog contact met zijn Turkse collega zal opnemen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu noemde Nederland eerder maandag „de gijzelaar van Wilders.” Koenders werpt de suggestie verre van zich dat Nederland zich hard opstelt uit vrees dat de PVV-leider garen spint bij een Turkse campagne op Nederlandse bodem. „Dit gaat niet om de Nederlandse verkiezingen. Het gaat om het referendum bij hen”, aldus Koenders.

Zie ook: Felle kritiek Ankara op verzet tegen campagne en Meer macht voor Erdogan als Turken ja zeggen

Ook de bewering dat Nederland zaaleigenaren onder druk zou zetten om geen bijeenkomsten van Erdogan-aanhangers toe te laten, is volgens Koenders onwaar.

Behalve Cavusoglu liet ook de Turkse president Erdogan zelf zich maandag uit over Nederland. Hij noemde het „een schande” dat Den Haag wil voorkomen dat Turkse bewindslieden in Nederland campagne voeren.

„Wij gaan over ons eigen toelatingsbeleid. Mijn zorg is dat de Turkse problemen naar ons land geëxporteerd worden. Dat is ook een kwestie van veiligheid. Die zorg wordt ook door andere landen gedeeld”, aldus Koenders.