Nieuws/Buitenland
1330647001
Buitenland

Noord-Korea vuurt mogelijk opnieuw ballistische raketten af

TOKIO/SEOUL - Noord-Korea heeft opnieuw een projectiel afgevuurd, meldt de Japanse kustwacht maandag. Volgens de kustwacht gaat het mogelijk opnieuw om een ballistische raket. Het leger van Zuid-Korea zegt twee projectielen te hebben waargenomen. Ze zouden zijn afgevuurd vanaf een gebied nabij het vliegveld in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang en in de Japanse Zee terecht zijn gekomen.

Het gaat om de vierde rakettest van Noord-Korea sinds de jaarwisseling. Ook op 5, 11 en 14 januari werden lanceringen waargenomen. Het afvuren van ballistische raketten door Noord-Korea is in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Het land beweerde na de testen eerder deze maand zelf echter dat het hypersonische raketten waren. Deze raketten hebben een minder ver bereik dan ballistische raketten.

De Verenigde Staten hebben vorige week sancties opgelegd aan Noord-Koreanen die bij het wapenprogramma betrokken zijn. Bovendien heeft het land de VN-Veiligheidsraad opgeroepen tot nieuwe sancties tegen Noord-Korea.