Nieuws/Binnenland
1330670
Binnenland

Paar honderd man voor Wij zijn NL

Den Haag - Een vuist maken tegen geschreeuw en polarisatie, dat is het doel van de beweging Wij zijn Nederland, waaraan de PvdA zich verbonden heeft. Een eerste bijeenkomst in Amsterdam bracht een paar honderd man op de been.

Wij zijn Nederland, werd bekend nadat er in De Volkskrant een paginagrote advertentie verscheen. Een kleine dertig BN’ers zetten er hun handtekening onder. Ze storen zich aan ’Trump en de Brexit’ en pleiten voor meer ’beschaving’. Later bleek dat de PvdA de drijvende kracht was achter de beweging.

Diewertje Blok

In Amsterdam, in het Transformatorhuis van de Westergasfabriek, waren weinig van de BN’ers uit de advertentie te vinden. Diewertje Blok was er wel en praatte de middag aan elkaar. „Toen ik hoorde dat de PvdA erachter zat, dacht ik toch wel even: hè, jammer”, bekende de televisiebekendheid, kort na de start. Ze had gehoopt dat de beweging niet politiek gedreven zou zijn.

Lodewijk Asscher

Maar PvdA-lijsttrekker Asscher hield een korte speech. En zittend in haar rolstoel wipte staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) met haar hoofd op en neer op een rap van Black Rockstar. Ze klapte net buiten de maat. Buiten deelde Kamervoorzitter Arib rode rozen uit en minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) wiegde zachtjes op en neer op Turkse zang met piano, viool en cello.

In zijn flitsspeech zei Asscher tegen ’schreeuwers en splitsers’ te zijn. Hij stoort zich aan mensen die ’angst en boze krantenkoppen vertalen in zetels’. Wie hij daarmee bedoelde, daar liet hij het publiek naar gissen. Eenmaal buiten, op weg naar zijn volgende campagnemomentje, zei hij dat het om Geert Wilders (PVV) ging.

Brainpower nu, voor tamelijk leeggelopen zaal #wijzijnnederland pic.twitter.com/oW1ewz2mec— Inge Lengton (@IngeLengton) 4 maart 2017