Nieuws/Binnenland

Volkslied Buma weggehoond

Sybrand Buma

Sybrand Buma

ANP

Den Haag - D66, PvdA en SP hebben smalend gereageerd op het plan van het CDA om kinderen op scholen weer staand het volkslied te leren zingen. Ze vinden dat de partij de verkeerde prioriteiten kiest.

Sybrand Buma

Sybrand Buma

ANP

„Hartstikke goed dat we het CDA eindelijk over het onderwijs horen”, sneerde D66-lijsttrekker Alexander Pechtold in het NP Radio 1-programma Kamerbreed. Hij vindt echter dat uit het plan van CDA-leider Sybrand Buma een somber beeld spreekt van de jeugd, dat het nodig is om hen weer in het gareel te krijgen. „Óf Buma heeft onhandelbare pubers thuis zitten, maar ik heb andere ervaringen met jongeren.”

ZIE OOK: Staan voor Wilhelmus

’Symboolpolitiek’

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemde het plan om het Wilhelmus op scholen te introduceren „symbolisch” voor de aandacht van het CDA voor onderwijs. Hij heeft liever dat kinderen leren wat er in de grondwet staat. Ook vindt de sociaaldemocraat het plan rieken naar het kabinet Rutte I, toen VVD en CDA in een gedoogkabinet met de PVV stapten. „Het is allemaal zo negatief, laten we samen vooruit gaan.”

SP-leider Emile Roemer reageerde in het NPO Radio 2-programma Spijkers met Koppen dat wie voorstelt om in de klas staand het Wilhelmus te zingen „echt niet weet hoe de wereld werkt.” Hij stelde voor dat meesters en juffen ’we are the world’ met kinderen gaan zingen.

Buma lanceerde zijn idee zaterdag in een interview met De Telegraaf (Premium).