1330741
Binnenland

’Laat Groningen niet zakken’

Freek de Jonge: ’Politiek ziet urgentie bevingsprobleem niet’

Freek de Jonge

Freek de Jonge

GRONINGEN - De politiek is nog altijd niet overtuigd van de urgentie van het aardbevingsprobleem in Groningen. Dat betoogt cabaretier Freek de Jonge zaterdag in een paginagrote advertentie in verschillende kranten. Hij roept mensen op zijn petitie ’Laat Groningen niet zakken’ te tekenen. Al bijna 90.000 mensen hebben hun handtekening gezet.

Freek de Jonge

Freek de Jonge

In de petitie pleit de geboren Groninger onder meer voor een ’scheiding van gas en staat’, het versneld stoppen van de gaswinning, ruimhartige compensatie van schade en het opstellen van een Deltaplan voor de provincie Groningen.

ZIE OOK: Freek de Jonge gaat breien voor Groningen

De Jonge verdiepte zich de afgelopen zes weken in de aardbevingsproblematiek veroorzaakt door de gaswinning. In januari hield hij een actieweek, waarin hij de kwestie besprak met bewoners, bestuurders, deskundigen en actiegroepen. „Dat heeft veel opgeleverd, maar niet voldoende. (..) De verkiezingen staan voor de deur. Vroeg of laat moeten we veranderen. Waarom niet nu?”, vraagt De Jonge zich af. #laatgroningennietzakken #destillebeving #cultureelerfgoed. Chapeau @freekjonge! pic.twitter.com/nHHWZl2qk3— Willem van der Velde (@VanderveldeW) 4 maart 2017