Nieuws/Buitenland
1330795885
Buitenland

Agent vrijgepleit na schoten op zwarte Jacob Blake (29)

Een man in Kenosha met een bord ’arrest the cops’.

Een man in Kenosha met een bord ’arrest the cops’.

KENOSHA - De blanke agent die in augustus in de Amerikaanse stad Kenosha de zwarte Jacob Blake meermaals in zijn rug schoot wordt niet vervolgd. Aanklagers hebben hem dinsdag vrijgepleit.

Een man in Kenosha met een bord ’arrest the cops’.

Een man in Kenosha met een bord ’arrest the cops’.

Het drama zorgde voor grootschalige protesten tegen vermeend onrechtmatig en racistisch politiegeweld in Wisconsin en elders in de Verenigde Staten. Het besluit van justitie om politieman Rusten Sheskey niet te vervolgen kan leiden tot nieuwe demonstraties van Black Lives Matter, zoals vaker is gebeurd bij het uitblijven van vervolging van blanke agenten.

Volgens aanklager Michael Graveley wordt geen enkele politieman aangeklaagd, „gebaseerd op wettelijke feiten.” Blake overleefde de schietpartij, maar raakte wel deels verlamd. Zijn advocaat zei dat het besluit om niet te vervolgen „het vertrouwen in het justitiële systeem verder verwoest.”

Ruzie met ex-vriendin

Blake werd verdacht van seksueel geweld en mocht niet in de buurt van zijn ex komen. Dat deed hij toch, waarop de politie ter plaatse kwam. Blake verzette zich tegen zijn arrestatie en werd van korte afstand beschoten door de politie toen hij na een worsteling met agenten naar zijn auto was gelopen waar zijn kinderen in zaten. Hij heeft bekend dat hij een mes bij zich had. Ook pakte hij iets uit de deur van zijn auto, zoals op beelden was te zien, waardoor de agenten dachten dat hij een wapen trok of weg zou rijden. Vervolgens werden de schoten gelost.

Bij de protesten na het incident schoot een 17-jarige tiener twee demonstranten dood en verwondde een derde. Deze Kyle Rittenhouse is aangeklaagd voor moord. Zijn advocaat zei dinsdag dat hij onschuldig zal pleiten. Op beelden is te zien dat de jongen zelf eerst werd aangevallen door een groep op straat.