Nieuws/Buitenland
1331052
Buitenland

Omstreden minister: ’niet gelogen voor commissie’

Sessions trekt zicht terug uit onderzoek

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions bemoeit zich niet langer met het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Dat zei hij donderdag in een persconferentie. Hij blijft wel gewoon aan als minister.

„Ik heb het Witte Huis vanmiddag laten weten dat ik mij wil terugtrekken uit het onderzoek. Ik moet geen campagne laten onderzoeken waarin ik een rol speel,” zei Sessions.

Sessions zei verder dat hij niet heeft gelogen tegen de senaatscommissie die hem onder ede ondervroeg over zijn contact met Russen. „Ik heb de waarheid gesproken. De beschuldigingen zijn vals”, zei hij donderdag.

De 70-jarige Sessions had tijdens de verkiezingscampagne van Trump tot twee keer toe contact met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten. Na de onthulling dat hij over Trump en de campagne had gesproken, eisten de Democraten in het Huis van Afgevaardigden onmiddellijk dat Sessions zou aftreden. Enkele Republikeinen uitten eveneens hun onvrede over de minister.

Op een persconferentie in Washington zei hij dat hij met de Russen niet over de campagne of over zaken met betrekking tot Trump sprak. „We spraken over heel andere aangelegenheden. Over terrorisme en Oekraïne onder andere.”