Nieuws
1331136
Nieuws

'Verzekeraars investeren in wapenproductie'

Zes levensverzekeraars die actief zijn in Nederland, investeren in de vijf grootste wapenproducenten ter wereld. Deze fabrikanten leverden wapens aan Saoedi-Arabië dat betrokken is bij een bloedige burgeroorlog in buurland Jemen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, een samenwerkingsverband van ngo’s. Samen zouden de verzekeraars €3,8 miljard in de wapenbedrijven BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics en Raytheon stoppen. Grootse investeerders onder de zes zijn Legal & General en Allianz die respectievelijk €1,5 miljard en 1,2 miljard in onder meer Lockheed Martin en BAE Systems investeerden. APG (Loyalis) en Aegon behoren met €460 en €406 miljoen aan investeringen tot de middenmoot.

NN Group

Met €22 miljoen en €2 miljoen zijn NN Group en Generali kleinere investeerders in de wapenbedrijven. NN Group laat op de website weten niet te beleggen in vier van de vijf genoemde wapenbedrijven. Alleen Boeing wordt niet uitgesloten omdat het zich vooral richt op ‘niet-defensie gerelateerde activiteiten zoals burgerluchtvaart’.

Verboden

De Eerlijke Verzekeringswijzer  heeft zich in dit onderzoek specifiek gericht op investeringen in de vijf grootste wapenbedrijven ter wereld die leveren aan Saoedie-Arabië. Het land is betrokken bij een burgeroorlog in Jemen die al meer dan tienduizenden levens heeft gekost. De Verenigde Naties en verschillende mensenrechtenorganisaties hebben meerdere malen de noodklok geluid vanwege het gebruik van internationaal verboden clustermunitie, aanvallen op burgers en andere mensenrechtenschendingen door het Saoedische leger.