Nieuws
1331252
Nieuws

‘Doormodderen is prima strategie voor Europa’

Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem

Met doormodderen in de Europese Unie is helemaal niks mis. Problemen met Griekenland en banken worden stapje voor stapje opgelost en dat werkt politiek gezien gewoon het beste.

Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem

Dat zegt Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep, in een gesprek met financieel-economische journalisten. “Ik vind doormodderen helemaal niet erg, dat is wat politici doen. Zolang je maar voortmoddert in de goede richting, ben je goed bezig.”

Dijsselbloem staat erg nuchter in de discussie over de toekomst van de Europese Unie. Hij sprak geen voorkeur uit voor de vijf scenario’s die voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie woensdag presenteerde voor de EU.

“Ik ben dol op  grote gebaren. Het zou vast sommige problemen oplossen, maar ook onmiddellijk weer nieuwe problemen creëren.” Dijsselbloem wil een zesde scenario aan die van Juncker toevoegen: “Ik heb één scenario gemist, namelijk ‘let’s finish what we started with’.”

Dijsselbloem wil dat de EU de bankenunie afmaakt en de Europese buitengrenzen bewaakt. Aan weidse vergezichten heeft hij geen behoefte.

Eind maart komen de Europese regeringsleiders in Rome bijeen om over de toekomst van de EU na te denken. De aanleiding daarvoor is de aanstaande Brexit.

Dijsselbloem erkent dat het doormodderen met de Griekse crisis slecht kan zijn voor de euro. “Het aanhoudende gezeur over Griekenland is schadelijk voor de beeldvorming van de eurozone. Griekenland blijft het beeld domineren.”