Nieuws/Binnenland
1331354026
Binnenland

Aantal coronabesmettingen op het werk en in de horeca neemt toe

BILTHOVEN - Steeds meer mensen lopen het coronavirus op in de horeca of op de werkvloer. Dit worden belangrijkere haarden, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de stand van de corona-epidemie in Nederland.

Van lang niet alle mensen die positief testen op het coronavirus is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij ongeveer vier op de tien mensen die afgelopen week positief testten, is de ’setting van besmetting’ wel vastgesteld.

Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is meer dan de helft thuis besmet geraakt, door toedoen van een huisgenoot of gezinslid. Dat is en blijft de belangrijkste ’setting van besmetting’. Bij elkaar op bezoek gaan leidde tot bijna 16 procent van de gevallen. Dat is hoger dan in voorgaande weken.

Stijging

Begin september was 5,3 procent op het werk besmet geraakt. Dat steeg tot 6,6 procent eind september, 8,6 procent begin oktober en 9 procent afgelopen week. Half september kon 1,6 procent van de besmettingen worden herleid naar de horeca, half oktober was dit gestegen naar 3,3 procent en vorige week was het de bron voor 4,3 procent van de positief geteste mensen.

Ook in verpleeghuizen nemen de besmettingen toe. Een maand geleden was 1,9 procent besmet geraakt op zo’n locatie, inmiddels is dat gestegen naar 3,9 procent.

Het Veiligheidsberaad en gemeenten zijn over het algemeen tevreden over de controle op coronabewijzen aan de deur bij horecazaken. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zegt dat het beraad geen signalen zou hebben dat het op grote schaal fout gaat.

Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team (OMT), zei maandagavond dat onder meer de naleving van coronapassen beter moet. In de afgelopen week was 4,3 procent van de besmettingen te herleiden naar horecabezoek.

Bruls stelt dat de controles "een relatief kleine moeite blijken" en dat "de meeste Nederlanders er positief over zijn". De burgemeester van Nijmegen benadrukt wel het belang van naleving van de passen. Volgens hem "wordt niemand blij als de regels weer aangescherpt moeten worden". Binnen zijn gemeente Nijmegen gaat het volgens Bruls ook goed. Na de eerste avond met coronapassen complimenteerde hij horeca, theaters en bezoekers.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt vanuit gemeenten complimenten te krijgen over de naleving van de maatregelen. Wel maken horecaondernemers zich zorgen over gasten die bijvoorbeeld met irritatie reageren op de regels of die reserveringen annuleren. De KHN is wel blij met de speciale polsbandjes die de toegang voor gasten makkelijker maken na een eenmalige controle voor een afgebakend gebied. Hoeveel die bandjes gebruikt worden verschilt. Den Haag zegt elk weekend ruim 2000 bandjes te verstrekken, in Groningen "loopt het geen storm".

De KHN meent dat scherpere maatregelen voor horeca de huidige stijging van besmettingen niet oplossen, omdat relatief weinig mensen in horeca besmet zijn geraakt. Het kabinet moet volgens de KHN focussen op andere oorzaken van besmettingen. Zo zijn verreweg de meeste mensen besmet in de thuissituatie.

Eerder zei vakbond BOA ACP dat het voor boa's niet uitvoerbaar is om strenger te controleren op de naleving van coronapassen. Gemeentes komen volgens de bond al handen te kort, laat staan wanneer de handhaving nog strenger moet worden.

Nog geen run op prik

De snelle stijging van het aantal nieuwe coronagevallen leidt nog niet tot een run op de coronaprik. Iets meer dan 86.000 mensen hebben zich vorige week laten vaccineren tegen het coronavirus, het laagste aantal sinds januari, toen de vaccinatiecampagne nog op stoom moest komen.

Bijna 36.000 mensen kregen vorige week een eerste inenting. Dat is weliswaar iets meer dan de week ervoor, maar aanzienlijk minder dan de voorgaande weken. Ruim 50.000 mensen kregen een tweede prik, tegen ongeveer 60.000 in de drie weken ervoor.

De wekelijkse vaccinatiecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) melden niet hoeveel mensen inmiddels een derde prik hebben gekregen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een paar weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt.

Nederland begon in januari, als laatste land in de Europese Unie, met het vaccineren tegen het coronavirus. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen een eerste prik gekregen. Onder hen zijn mensen die het vaccin van Janssen ontvingen, waarmee ze na die ene prik klaar waren. Bijna 11 miljoen mensen hebben ook een tweede vaccinatie gekregen. Van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder is 81,7 procent volledig gevaccineerd. Vorige week was dit 81,4 procent.