Nieuws
1331447
Nieuws

Facebook herkent gebruiker met zelfmoordgedachte

Met behulp van speciale algorithmes kan Facebook zien of een gebruiker van het sociale medium van plan is om zelfmoord te plegen. Vervolgens gaat het bedrijf in gesprek met deze mensen om ze hulp te bieden.

Het programma wordt voorlopig getest in de Verenigde Staten. Het is de eerste keer dat kunstmatige intelligentie wordt ingezet om berichten op Facebook te analyseren.

Facebook bood al eerder hulp aan mensen die mogelijk zelfmoord wilden plegen, maar tot nu toe gebeurde dat alleen als andere gebruikers alarm sloegen. Nu kijkt een programma naar de posts en de commentaren van een persoon.

Het programma slaat aan op posts over verdriet of pijn, maar kijkt ook naar reacties van vrienden zoals ’gaat het wel met je?’ of ’ik maak me zorgen over je’. Vervolgens gaat er een melding naar een speciaal team dat bepaalt of er actie wordt ondernomen.

Facebook introduceert ook een nieuwe functie tijdens livestreams, die het mogelijk maakt om sneller in te grijpen tijdens een live-uitzending. In het vervolg kan iemand tijdens het kijken van een livestream alarm slaan met een speciale knop. Ze krijgen dan advies van Facebook over hoe ze iemand kunnen helpen en wordt bekeken door specialisten van Facebook.