1331467
Nieuws

AEX springt met gemak over horde van 500

Na de speldenprikken eind vorige maand wist de AEX op de eerste handelsdag van maart tussentijds moeiteloos door de grens van 500 punten heen te breken.

De AEX-index steeg rond 12.00 uur naar een winst van 1,5% op een voorlopige jaartop van 502,75 punten na afgelopen maand de psychologische grens van 500 punten al even te hebben aangetikt. In augustus 2015 stond het huidige niveau voor het laatst op de borden. Na de uitstekende gang van zaken in februari is de hoofdgraadmeter in Amsterdam sinds begin van dit jaar al 4,1% opgelopen.

De kooplust bij beleggers werd vandaag mede aangewakkerd door goede berichten over de economische bedrijvigheid in China en vooral in de Europese Unie waar dankzij een versnelling in Duitsland, Nederland en Italië de groei in de industrie in februari het hoogste niveau van de afgelopen zeventig maanden bereikte.

Verder zorgde de verzwakking van de euro tegenover de dollar vanwege de sterk toegenomen speculatie over een spoedige renteverhoging in de VS voor een opgewekt sentiment. Volgens Philip Marey, macro-econoom bij Rabobank, zullen dan ook alle ogen zijn gericht op de speech die Fed-president Janet Yellen komende vrijdag houdt in Chicago om meer duidelijkheid te krijgen over een mogelijk gewijzigde kijk binnen de Fed op het monetaire beleid. In december vorig jaar werd voor het laatste de rente opwaarts bijgesteld naar 0,5% en 0,75%.

Bezoekers van DFT menen overwegend dat er in de komende weken nog meer in het vat zit voor de koersen op het Damrak, terwijl slechts een kwart een correctie voorziet, zo komt naar voren in een poll over de vooruitzichten van de AEX.

Joop van de Groep, vermogensstrateeg bij Antaurus, houdt nog een slag om de arm over het komende beursklimaat. Hij wijst er op dat beleggers zenuwachtig kunnen worden als de Amerikaanse centrale bank (Fed) sneller dan gedacht renteverhogingen gaat doorvoeren. Ook hernieuwde onrust over een schuldenverlichting bij Griekenland kan volgens hem roet in het eten gooien. Verder kan de politieke onzekerheid vooral in Frankrijk het sentiment nog parten gaan spelen, meent Van de Groep.