1331489
Binnenland

Cyberpesten blijft groot probleem

Cyberpesten blijft een groot probleem.

Cyberpesten blijft een groot probleem.

Den Haag - Steeds minder Nederlanders worden slachtoffer van criminaliteit, maar dat geldt niet voor cyberpesten. Een op de 30 mensen was het vorig jaar het mikpunt van getreiter op afstand, variërend van laster en smaad tot chantage.

Cyberpesten blijft een groot probleem.

Cyberpesten blijft een groot probleem.

Dat is nog evenveel als vier jaar geleden, staat in de nieuwe Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarin valt internetcriminaliteit uit de toon, omdat deze nauwelijks daalde en meer traditionele vormen van misdaad wel.

De rekenmeesters van de overheid onderzochten niet alleen de aangiften die zijn gedaan, maar vroegen burgers zelf naar wat ze meemaakten. Nog steeds gaan veel slachtoffers niet naar de politie, vaak omdat ze denken dat met aangifte doen toch niets zal opleveren. In totaal zeiden 4,4 miljoen mensen slachtoffer te zijn van een gewelds- vermogens- of vandalismemisdrijf, maar toch kreeg de politie maar 930.000 meldingen.

Desondanks voelen mensen zich in bijna het hele land veiliger dan vier jaar geleden. In de eigen omgeving zijn plekken waar jongeren hangen of uitgaan de plaatsen waar Nederlanders zich het vaakst niet op hun gemak voelen. Ook op het station is een op de acht ondervraagden niet altijd op zijn gemak.