Nieuws/Buitenland
1331502
Buitenland

Fillon: ’Ik ga door’

Francois Fillon en zijn vrouw Penelope.

Francois Fillon en zijn vrouw Penelope.

PARIJS - ,,Ik wijk niet, ik ga door”, zegt François Fillon. Ook al wordt hij binnenkort mogelijk aangemerkt als verdachte in de zaak om de spookbanen van zijn vrouw, de presidentskandidaat gooit de handdoek niet in de ring.

Francois Fillon en zijn vrouw Penelope.

Francois Fillon en zijn vrouw Penelope.

Sinds de centrumrechtse presidentskandidaat vanochtend op het laatste moment een belangrijke afspraak afzegde, ging het gerucht dat hij het op zou geven. Volgens webmagazine Mediapart zou zijn vrouw Penelope zijn aangehouden voor verhoor, maar volgens Le Figaro zat ze gewoon thuis.

Rond half een legde de kandidaat een korte verklaring af. Hij liet weten dat hij die ochtend had gehoord dat hij op 15 maart bij de onderzoeksrechter moet komen, die hem mogelijk officieel in staat van beschuldiging stelt. De timing is opmerkelijk, omdat op 17 maart de aanmelding voor presidentskandidaten sluit. Volgens Fillon is dit ‘politieke moord’. Ook als hij verdachte is, doet hij toch mee aan de race.

Toch is het niet raar dat Fillon nu al een oproep ontvangt, ook al is dit onderzoek pas vijf dagen geleden geopend. Er is weinig vergelijkingsmateriaal, want nooit eerder was een presidentskandidaat zo dicht op de verkiezingen verwikkeld in een dergelijke affaire.

Penelope Fillon heeft jaren op de loonlijst van het parlement gestaan als de assistent van haar man, maar zou niet hebben gewerkt. Ook twee kinderen van het stel zouden een spookbaan bij hun vader hebben gehad. Sinds het satirische weekblad Le Canard Enchainé de onthullingen deed, ligt de campagne van de eens gedoodverfde winnaar van de presidentsverkiezingen op 23 april en 7 mei op z’n gat. Inmiddels is Fillon in de peilingen ingehaald door Emmanuel Macron, die op dit moment volgens de polls de nieuwe president van Frankrijk wordt.