Nieuws/Binnenland
1331773845
Binnenland

Joods restaurant HaCarmel weer doelwit vernieling, vluchteling Saleh A. verdachte

Het Amsterdamse Joodse restaurant HaCarmel is vrijdagochtend opnieuw doelwit geweest van een vernieling. De 31-jarige Palestijns-Syrische vluchteling Saleh A. is opgepakt als verdachte, zo meldt de politie. Hij werd in juli 2018 door de rechter veroordeeld wegens vernieling van meerdere ruiten en diefstal van een vlag en uit hetzelfde restaurant in december 2017.

De verdachte gooide de ruiten in van de horecagelegenheid en zou een Israëlische vlag in brand hebben willen steken. Dat gebeurde rond 9 uur. Agenten troffen de man aan met een aansteker in zijn hand.

Of er tijdens de vernieling mensen in het restaurant aanwezig waren is niet bekend. Het was gesloten vanwege corona.

HaCarmel was geregeld betrokken bij incidenten. Er werd in 2018 een stoeptegel tegen de ruit gegooid en afgelopen januari lag er nog een verdacht pakketje, dat was opgetuigd als bompakket. Het bleek uiteindelijk loos alarm.

Geen terreur

In december 2017 werden de ruiten van HaCarmel ook al ingeslagen door Saleh A. Hij droeg een Palestijnse vlag om zijn schouders. De man, die verminderd ontoerekeningsvatbaar werd verklaard, kreeg in 2018 zes weken gevangenisstraf voor zijn daad. De rechtbank noemde zijn actie discriminerend omdat A. zich specifiek richtte op het Joodse etablissement, maar kenschetste het niet als terreurdaad. Aanvankelijk werd het incident als ’inbraak en vernieling’ betiteld. Dat leidde tot verontwaardiging.

Voorzitter Eddo Verdoner van het Centraal Joods Overleg spreekt van ,,een grimmige reminder’. ,,Zo kort na 4 mei blijkt dat 75 jaar na de bevrijding antisemitisme nog steeds springlevend is. Vijf incidenten in twee jaar zijn geen toeval meer, geen verwarring, geen willekeurig vandalisme. We kunnen niet meer wegkijken. Als een koosjer restaurant niet meer veilig is, is er iets goed mis. Dit is een daad van puur antisemitisme. Als de eerste keer wel antisemitisme was toegevoegd aan de aanklacht, had de straf zwaarder kunnen uitvallen en de gemeenschap langer beschermd geweest tegen dit individu. Dat is zeer frustrerend. Het CJO roept burgemeetsre en wethouders van Amsterdam en de regering daarom op om het ook direct als zodanig te veroordelen.’’

Dat heeft burgemeester Halsema inmiddels gedaan. Ze zegt dat er direct contact heeft gelegd met de eigenaar van het restaurant.

Het restaurant heeft eerder veel aandacht gekregen van politiek Den Haag. Meer parlementariërs zijn er op bezoek geweest om de eigenaren een hart onder de riem te steken.

Een van hen was VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. „Verschrikkelijk. Deze familie wordt voor de zoveelste keer belaagd”, reageert de liberaal. „Wij blijven met hen strijden tegen het gif dat antisemitisme heet. In de week van 4 en 5 mei is het nogmaals duidelijk dat onze strijd helaas nog lang niet klaar is.”

’Angst waar Joden elke dag mee leven’

ChristenUnie-leider Gert Jan Segers: „Wie dit ook is en wat zijn/haar geestelijke toestand ook moge zijn, de angst voor dit soort geweld is de angst waar veel Joden in dit land elke dag mee leven. Hemeltergend!”

De partijleider haalt op twitter een citaat van koning Willem-Alexander aan uit zijn toespraak op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam: „Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen.”