Nieuws/Binnenland
1331933165
Binnenland

’Relatief rustig’ Roosendaal schaalt noodmaatregelen af

Het was onrustig in de wijk Langedonk in Roosendaal afgelopen week.

Het was onrustig in de wijk Langedonk in Roosendaal afgelopen week.

ROOSENDAAL - De noodverordening die sinds vorige week van kracht was in vijf Roosendaalse wijken in de strijd tegen met vuurwerkbommen gooiende en brandstichtende reljongeren is sinds vanmiddag ingetrokken. Bewoners van de wijken Kalsdonk, Kortendijk, Kroeven, Langdonk en Westrand vrezen daarom dat de ellende dinsdagavond opnieuw gaat beginnen.

Het was onrustig in de wijk Langedonk in Roosendaal afgelopen week.

Het was onrustig in de wijk Langedonk in Roosendaal afgelopen week.

Burgemeester Han van Midden (VVD) oordeelt dat “het de afgelopen dagen relatief rustiger is geworden in Roosendaal, waardoor er niet langer sprake is van wanordelijkheden en ernstige ordeverstoringen. Het is dan mijn wettelijk plicht om de noodmaatregelen ook weer op te heffen.”

Bekijk deze video van afgelopen week in Roosendaal:

Veel wijkbewoners zijn echter niet gerust op een goede afloop. Een inwoner van de wijk Langdonk vertelt: “Ik ben bang dat het na dit nieuws vanavond weer gaat beginnen. Voor de noodverordening begon het gesodemieter ook altijd rond 20.30 uur, dus het wordt spannend. De laatste dagen was het hier bijzonder stil. Heerlijk: je kon hier bij wijze van spreken een speld horen vallen.”

Volgens de burgemeester blijven politie, gemeente en andere partners in de wijken ook de komende tijd alert en zichtbaar aanwezig. “Agenten blijven onaangekondigde controles in de wijken uitvoeren en ook het ingestelde cameratoezicht blijft in stand.”

De noodverordening hield onder meer in dat personen die niets te zoeken hadden in de door de overlast getroffen wijken werden geweerd middels een toegangsverbod. Dat werd gehandhaafd met behulp van de bevolkingsadministratie. Ook gold er een verbod op het dragen van gezichtsbedekking en mocht de politie overgaan tot preventief fouilleren. Van Midden: “De politie kan nog steeds wel fouilleren als er sprake is van een verdenking op het bezit van vuurwerk. We blijven de actuele situatie uiteraard nauwgezet volgen. Mocht er iets gebeuren of we voorzien nieuwe problemen, dan kunnen we de noodmaatregelen per direct opnieuw instellen.”

Veel schade

Een bewoner aan de Elisadonk heeft over dat besluit grote twijfels: “Prima dat ze de verordening zo weer kunnen instellen, maar dan ben je waarschijnlijk al weer een avond en nacht met een hoop gedonder verder: letterlijk en figuurlijk. Het zorgt voor een hoop onrust. Mensen durven niet meer over straat. En de schade is door dat zware - vaak illegale - vuurwerk en die brandstichting heel behoorlijk geweest.”

Toch is hij ook tevreden over de inzet van gemeente en politie: “Op het grote centrale grasveld achter de kerk bij winkelcentrum Lindenburg is inmiddels een camera opgesteld. Daarmee kan de politie een groot gebied in de gaten houden. Strategisch heel slim, want dat is precies het gebied waar zich eerder de ergste incidenten voordeden. Verder surveilleert de politie nog steeds zichtbaar in de wijk. Dan rijden ze van plein naar plein. Laten we dus hopen dat die aanwezigheid afschrikkend werkt. Maar ik heb er een hard hoofd in.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop