Nieuws/Binnenland
1332066
Binnenland

Bijleveld na kritiek: mijn lezing klopt

Minister van Defensie Ank Bijleveld.

Minister van Defensie Ank Bijleveld.

Den Haag - Met 1,5 miljard euro extra voor Defensie kan de krijgsmacht niet al het verouderde materieel vervangen dat nodig is. Keuzes zijn onvermijdelijk. Dat zei minister Bijleveld (Defensie) in de Tweede Kamer tijdens een debat over de begroting.

Minister van Defensie Ank Bijleveld.

Minister van Defensie Ank Bijleveld.

„Alles kan niet. Dat weten we allemaal bij Defensie”, zei de CDA-bewindsvrouw. Zij reageerde daarmee op vragen uit de Kamer over de verschillende signalen die zij en Commandant der Strijdkrachten (CdS) Rob Bauer hierover hadden uitgezonden. In een interview met De Telegraaf zei Bijleveld op de vraag of Defensie alle mijnenjagers, onderzeeboten en m-fregatten kan vervangen: „Allemaal zal dat waarschijnlijk niet kunnen.”

CdS Bauer corrigeerde zondag op tv de minister. Hij had haar erover gesproken. „Zo heeft ze dat niet bedoeld”, zei hij. Het is ongebruikelijk dat de hoogste militair zijn politieke baas publiekelijk afvalt. In het Kamerdebat schiep Bijleveld helderheid: haar lezing was de juiste.

PvdA-Kamerlid Ploumen, die er een vraag over had gesteld, was hierdoor gerustgesteld. Bij de marine zijn ze dat minder. De zeestrijdkrachten zien dat een groot deel van hun vloot het einde van het einde van z’n levensduur nadert. Begin komend jaar komt Bijleveld met een nieuwe schets van de dreigingen en de militaire middelen die daarbij horen.

Voorafgaand aan het debat gaf Bijleveld aan goede hoop te hebben dat de VN de medische evacuatie per helikopter bij de vooruitgeschoven post in de Malinese stad Kidal goed regelt. „Maar eerst zien, dan geloven.”

Eerder gaf ze aan dat als de medische evacuatie niet goed is geregeld, dat Nederland dan definitief stopt met dat deel van de Mali-missie. De operaties werden stilgelegd na het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het mortierongeval bij Kidal.

Er is momenteel wel een medische helikopter in Kidal, maar die is niet gegarandeerd beschikbaar voor de 250 Nederlandse militairen daar. Nederland, dat sinds april 2014 deelneemt aan de VN-missie in Mali, eist dat wel.