Nieuws/Buitenland
1332307661
Buitenland

Meer dan 2 miljoen mensen met ’koorts’ in Noord-Korea

PYONGYANG - Sinds Noord-Korea begin mei zijn eerste coronageval meldde, zijn volgens staatspersbureau KCNA 65 coronadoden gevallen. Sinds eind april zijn ook ruim 2,2 miljoen gevallen gemeld van wat daar ’koorts’ wordt genoemd. Noord-Korea heeft niet aangegeven hoeveel van die mensen met koorts Covid-19 hebben opgelopen. Volgens experts ontbeert Noord-Korea de capaciteit om op grote schaal te testen.

Ondanks de enorme uitbraak van ’koortsgevallen’ stelt Noord-Korea dat de landbouw doorgaat en dat de fabrieken werken. Het land is ook van plan een staatsbegrafenis voor een gepensioneerde generaal door te laten gaan.

Eerder deze week sloegen de Verenigde Naties alarm over wat ze beschouwen als een aanzwellende uitbraak van corona in Noord-Korea, waar de niet-gevaccineerde bevolking van ongeveer 25 miljoen mensen bijzonder kwetsbaar is. De WHO waarschuwde dat de zeer besmettelijke omikronvariant er gemakkelijk kan oprukken, met rampzalige gevolgen voor het verarmde land.

De WHO herhaalde het aanbod hulp te bieden en te vaccineren. Ook Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben hulp geboden. Noord-Korea heeft daar nog niet op gereageerd.