Nieuws/Buitenland
1332706327
Buitenland

Belastingonderzoek bij bedrijf Trump: directeur op het matje geroepen bij aanklager in New York

NEW YORK - De financieel topman Allen Weisselberg van The Trump Organization heeft zich donderdagmorgen in alle vroegte gemeld bij het kantoor van het Openbaar Ministerie in New York. Hij en The Trump Organization bereiden zich voor op een aanklacht in verband met een omvangrijk belastingonderzoek, melden ingewijden aan Amerikaanse media. The Trump Organization stelt in een verklaring dat Weisselberg als „pion” wordt ingezet door aanklagers om Trump tegen te werken.

De precieze aanklacht was nog niet bekend, meldt The New York Times. Het zijn de eerste aanklachten tegen het bedrijf van de Amerikaanse oud-president Donald Trump sinds aanklagers drie jaar geleden een onderzoek naar mogelijke misdrijven bij The Trump Organization begonnen.

The Washington Post meldde eerder op basis van bronnen dat het Amerikaanse bedrijf en Wisselberg worden vervolgd voor het ontduiken van belastingen. De afgelopen maanden werd onder meer onderzocht of belasting was betaald over onder meer auto’s en woningen voor medewerkers.

Trump heeft altijd ontkend dat binnen zijn bedrijf financiële misstanden plaatsvinden en noemde het onderzoek politiek gemotiveerd. Voor zover bekend wordt de voormalige president zelf niet vervolgd. De aanklachten kunnen er wel voor zorgen dat banken en zakenpartners niet meer willen samenwerken met zijn bedrijf, dat bij een veroordeling een boete opgelegd kan krijgen. Trump beklaagde zich eerder deze week over de dreigende strafzaak tegen zijn bedrijf. „Allemaal onzin”, zei hij vanuit Texas, waar hij de grens met Mexico bezocht. „Ultralinkse aanklagers in New York hebben het op me voorzien.”

Ingewijden zeiden enkele dagen geleden tegen The Washington Post dat de Trump Organization een deadline was gesteld. Advocaten van het bedrijf kregen tot maandagmiddag de tijd om uit te leggen waarom aanklagers moesten afzien van een strafzaak vanwege financiële misstanden. Het onderzoek draait bijvoorbeeld ook om de manipulatie van de waarde van vastgoed, waardoor de belasting lager zou zijn en er gunstigere leningen konden worden afgesloten.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop