Nieuws/Binnenland
1332860
Binnenland

Huurder de pineut: ’Lukt niet voor 2021’

Den Haag - Huurders en verhuurders slaan alarm over de woekerbelastingen op de energienota. De huurwereld verwacht dat vooral mensen met een kleine beurs moeite zullen krijgen met het betalen van de energierekening.

Waar huizenbezitters de oplopende belastingen op de energierekening nog kunnen temperen door fors te investeren in isolatie, zonnepanelen of een alternatief voor aardgas, zijn huurders hiervoor afhankelijk van hun verhuurder.

Voorzitter Marnix Norder van Aedes, de koepel van woningcorporaties, wijst erop dat het onmogelijk is om alle huurwoningen in 2021 zo te verbouwen dat het energieverbruik daalt. „We kunnen niet alle woningen tegelijk isoleren”, zegt Norder. „Voor die mensen blijft het energieverbruik hetzelfde en gaat de rekening dus fors omhoog.”

Honderden euro’s

Een gemiddeld huishouden dat niet bespaart dankzij zonnepanelen, wordt volgens het ministerie van Financiën in 2021 tegen het eind van deze kabinetsperiode geconfronteerd met een belastingverhoging van 160,93 euro. Desgevraagd blijkt dit bedrag nog twee tientjes hoger uit te pakken als de huishoudens die fors hebben geïnvesteerd in woningisolatie niet worden meegerekend. Maar de Vereniging Eigen Huis gaat zelfs uit van een lastenverzwaring van 261,77.

De Woonbond eist dat ook de verhuurders zelf aan de bak gaan. „Het gaat zeker niet allemaal lukken om alle woningen voor 2021 aan te pakken, maar het gaat nu te langzaam”, vindt directeur Ronald Paping.

Onduidelijkheid

De oppositie in de Tweede Kamer toont zich ondertussen steeds gefrustreerder over de onduidelijkheid rond de energienota. Een voorstel van PvdA, SP en GroenLinks met het verzoek inzicht te krijgen in de energierekening van zowel energiezuinige als minder energiezuinige woningen, werd gisteren echter door de coalitie verworpen.

Met name ook over de huurders maken de partijen zich zorgen. „Die kunnen geen kant op”, constateert PVV-Kamerlid Edgar Mulder.

Staatssecretaris Snel (Financiën) blijft echter achter de energiebelastingen staan. Wel begrijpt de bewindsman dat dit voor oude woningen lastiger is en dat mensen met een krappe beurs niet zo makkelijk in vergroening kunnen investeren. „Maar zij worden weer door andere overheidsmaatregelen tegemoet gekomen”, zegt hij. „Bovendien zijn er allerlei subsidies voor verduurzaming beschikbaar.”