Nieuws/Buitenland
1333435
Buitenland

Celstraf Pistorius ruim verdubbeld

PRETORIA - De Zuid-Afrikaanse gehandicapte atleet Oscar Pistorius moet nog dertien jaar en vijf maanden in de gevangenis zitten voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat heeft het Hooggerechtshof vrijdag bepaald. Eerder was hij veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

De aanklagers gingen in hoger beroep omdat ze de straf van zes jaar „schokkend laag” vonden en er voor moord in Zuid-Afrika in beginsel minimaal vijftien jaar cel staat. De opperrechter gingen hier in mee. Pistorius zit al circa anderhalf jaar vast.

Pistorius werd gearresteerd nadat hij 14 februari 2013 zijn vriendin door de toiletdeur dood had geschoten. Hij heeft steeds volgehouden dat hij dacht dat er een indringer achter de deur was en dat van opzet geen sprake was. In eerste instantie nam de Zuid-Afrikaanse rechter dat over en veroordeelde Pistorius in 2014 tot vijf jaar cel wegens doodslag. Maar in hoger beroep werd bepaald dat er toch sprake was van moord. Pistorius kreeg daar in 2016 zes jaar cel voor.

De 31-jarige Pistorius was niet bij de zitting in Bloemfontein aanwezig. Zijn proces genoot wereldwijd belangstelling mede omdat hij als gehandicapte sporter faam verwierf als „blade runner” of de snelste man zonder benen. Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen deed hij tussen de valide lopers mee op de 400 meter.

De nabestaanden van het vermoorde model reageerden verheugd op de langere straf van Pistorius, omdat daarmee gerechtigheid is gedaan. „Dit is een emotioneel moment voor hen”, zei woordvoerster Tania Koen namens de familie. „Ze hebben het gevoel dat hun vertrouwen in het rechtssysteem is bevestigd.”