Nieuws/Binnenland
1333528
Binnenland

Kamer wil opheldering over IS-terrorist

Wilders: kabinet speelt met mensenlevens

DEN HAAG - Geert Wilders noemt het „levensgevaarlijk” dat een strijder van Islamitische Staat (IS) vrij rondloopt in Nederland. „Kabinet speelt met mensenlevens”, aldus de PVV-leider op Twitter. De Kamer wil nu opheldering over de IS’er.

De strijder bezocht in september een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam waar een film van een Syrisch burgercollectief werd vertoond.

De Volkskrant schrijft dat de man onder een valse naam het land binnenkwam en dat de inlichtingendienst AIVD de man al maanden in de gaten houdt.

Valse naam

Diverse partijen in de Tweede Kamer willen weten waarom een IS-strijder die al maanden in Nederland is, niet is opgepakt. Madeleine van Toorenburg (CDA) noemt de zaak „zeer ernstig.”

„Ik wil weten van de minister waarom de politie er niet was. De politie was immers geïnformeerd over de risico’s van deze bijeenkomst. Dan had deze man opgepakt kunnen worden. Dit is een ernstige gemiste kans”, aldus Van Toorenburg.

„Strijders uit Syrië die naar Nederland komen zouden verplicht gederadicaliseerd moeten worden, als zij een gevaar zijn voor de samenleving (en voor zichzelf)”, vindt Ronald Van Raak (SP). „Dan lopen ze ook niet vrij in ons land rond.”

GroenLinks begrijpt niet „dat iemand die met vervalste papieren naar Nederland is gekomen niet aangehouden wordt. Misschien had de veiligheidsdienst hier goede redenen voor, maar die horen we dan graag.” Kamerlid Kathalijne Buitenweg stelt zich voor dat het „voor de bezoekers van de Balie een vreselijke ervaring moet zijn geweest. Zij moeten erop kunnen rekenen dat zij veilig zijn in Nederland.”

Kees Verhoeven (D66) en Arno Rutte (VVD) zeggen te begrijpen dat de veiligheidsdiensten iemand in de gaten willen houden. Verhoeven vraagt zich wel af ,,waarom de IS-strijder naar de Balie kon komen waar zijn voormalige tegenstanders samenkwamen.'' ,,Waarom is er toen niet ingegrepen door de politie?'' Rutte toont er begrip voor dat ,,de diensten iemand willen volgen, in de hoop grote netwerken in kaart te brengen.'' Maar of dat nu nog kan is volgens het VVD-Kamerlid maar zeer de vraag. ,,Het staat nu in de krant, en terroristen lezen ook kranten.''

Attje Kuiken (PvdA) noemt het nieuws ,,schokkend''. ,,Hij moet worden opgespoord en opgepakt. En ik wil direct van de minister weten of er meer IS-strijders rondlopen en wat hij daaraan gaat doen.''