Nieuws
1333937
Nieuws

Veel meer aanvallen met ransomware

AMSTERDAM - Er zijn vorig jaar de helft meer ransomware-aanvallen geweest dan een jaar eerder. Dat meldt de Amerikaanse telecomaanbieder Verizon in zijn jaarlijkse Data Breach Investigations Report. Daarmee is ransomware, waarbij van een beveiligingslek gebruik gemaakt wordt om een computer over te nemen en te gijzelen tenzij de gebruiker betaalt, de vijfde meest populaire vorm van malware.

Het rapport werd gebaseerd op ruim 42.000 beveiligingsincidenten en bijna 2000 datalekken in 84 landen. Cyberspionage bleek daarbij de belangrijkst bedreiging voor producerende bedrijven, de publieke sector en het onderwijs. Veel pogingen tot cyberspionage begonnen bovendien met een phishing-mail.

Bij meer dan de helft (51 procent) van de geanalyseerde incidenten werd malware gebruikt. Phishing werd bij 43 procent van de incidenten gebruikt. Een nieuwe techniek die populair wordt is pretexting. Daarmee wordt onder valse voorwendselen informatie verzameld. Vaak worden medewerkers van financiële afdelingen daar het doelwit van.