Nieuws
1334362
Nieuws

3FM blijft zorgenkindje

Giel Beelen vertrok uit de ochtend van 3FM.

Giel Beelen vertrok uit de ochtend van 3FM.

De nieuwe programmering van NPO 3FM werpt nog steeds geen vruchten af: de luistercijfers zijn nog verder gedaald, zo blijkt uit cijfers van Nationaal Luisteronderzoek. Het marktaandeel zakte in februari-maart van 7,1 procent vorig jaar naar 4,8 procent in 2017.

Giel Beelen vertrok uit de ochtend van 3FM.

Giel Beelen vertrok uit de ochtend van 3FM.

Bij de vorige meting (in de periode januari-februari) daalde het marktaandeel van de radiozender ook al flink, van 6,9 procent vorig jaar naar 5,0 procent in 2017.

3FM is met zijn slinkende luistercijfers al geruime tijd een zorgenkindje. Afgelopen november waren ingrijpende wijzigingen in de programmering, waarbij Giel Beelen van de doordeweekse ochtend verhuisde naar de avonden van het weekend. Daarnaast waren er tal van andere verschuivingen.

Radio staat wel te boek als ’slow business’: het duurt een tijd voordat veranderingen daadwerkelijk tot resultaat leiden. En zeker stations die zich specifiek op jongeren richten, zoals 3FM, moeten opboksen tegen streamingdiensten als Spotify.

Grote winnaars bij deze ronde van de luistercijfers zijn Radio 2 (van 9,2 procent naar 10,3 procent) en Radio 538 (van 11,3 naar 12,3 procent). Ook Sky Radio, Radio 1, Radio 10, BNR, Radio 4 en Qmusic plusten. Al mag die laatste zender zich wel zorgen maken als het succesvolle ochtendduo Mattie en Wietze daadwerkelijk vertrekken. De geluiden dat Mattie en Wietze Qmusic verruilen voor een van de Talpa Radio-zenders (Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica) worden steeds luider.