Nieuws
1334364
Nieuws

VIDEO

De fietstelefoon van Chriet Titulaer

Met het overlijden van wetenschapper en geliefd televisiepresentator Chriet Titulaer (73), duiken de mooiste filmpjes van hem op als eerbetoon. Zo ook dit filmpje uit de jaren 80 waarin hij vertelt over de fietstelefoon: een prachtig retro bakbeest van een telefoon met hoorn op het stuur.

In de jaren 80 had Titulaer zijn eigen wetenschappelijke tv-programma TROS Wondere Wereld. Hierin legde hij op een heldere en aanstekelijke manier moeilijke wetenschappelijke ontwikkelingen uit. Ook deed hij veel wetenschappelijke voorspellingen, waarvan er veel zijn uitgekomen. Zo voorspelde hij de glasvezelkabel, een beeldtelefoon zodat je de ander kon zien en het fenomeen telewinkelen.

Prototype

In dit fragment uit TROS Wondere Wereld vertelt hij over het eerste prototype van de zogenaamde fietstelefoon, waarmee hij het beeld komt infietsen. Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat we op de fiets kunnen bellen met onze smartphone. Het postbedrijf PTT overwoog echter in die tijd om fietsen te voorzien van dergelijke, vooruitstrevende ’telecommunicatie’, zodat werknemers ook onderweg bereikbaar waren.  Zoals Titulaer vertelt heeft de fietstelefoon wel een forse accu nodig. Het apparaat is nooit in gebruik genomen, het bleek namelijk om een 1 aprilgrap te gaan.