Nieuws
1334434
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

Mijn dochter (5) overleed aan de gevolgen van epilepsie

Het dochtertje van Petra Booister (36) was 7 weken oud toen ze haar eerste epileptische aanval kreeg. Vanaf dat moment ging het van kwaad tot erger. Op 5-jarige leeftijd overleed ze aan de gevolgen van epilepsie.*

"Tijdens de eerste epileptische aanval van Charissa bleef ik gek genoeg heel rustig. Ik was een weekend weg met mijn moeder en zag haar na de voeding compleet verstijven. Ik wist meteen dat er iets mis was, maar toch dacht ik niet aan het ergste. Achteraf gezien was dat hét moment waarop het allemaal begon..."

HEVIGE AANVALLEN

Na een aantal onderzoeken in het ziekenhuis wordt bij de kleine Charissa het Rett syndroom en het syndroom van West geconstateerd. "Door een combinatie van deze aandoeningen volgden niet alleen de epileptische aanvallen zich in hoog tempo op, maar stagneerde ook haar ontwikkeling. Eigenlijk ontwikkelde ze zich helemaal niet. Zitten, staan, kruipen; ze heeft het nooit gekund."

"Haar aanvallen werden in de loop der tijd ook steeds heftiger. Waar in het beginstadium alleen haar kleine lijfje verkrampte, kreeg ze op den duur ook hevige stuiptrekkingen, sloeg ze wild met haar armen en benen om zich heen en verscheen er schuim rondom haar mond. Dat vaak wel twintig keer op een dag. Heel heftig om te zien bij zo'n klein meisje."

VECHTERTJE

"Op een gegeven moment werd het steeds moeilijker om de aanvallen onder controle te houden omdat haar lichaam niet meer reageerde op de medicatie. Maanden van ziekenhuisopnames, onderzoeken en speciale diëten volgden, maar het mocht niet baten. Soms krabbelde ze weer even op, maar vrijwel altijd viel ze ook weer heel hard terug."

"Ze kon ook niets meer. Door de kortsluiting in haar hoofd moest haar lichaam zo hard werken. Ze was altijd moe. Sliep vaak wel zestien uur per dag. Tóch was dat lichaam zo sterk. Waar ze de kracht vandaan heeft gehaald, weet ik niet, maar Charissa bleef vechten. De wil om te leven was bij dat meisje zo groot. Echt bewonderenswaardig."

Lees verder op VROUW.nl: 'Als dat zou gebeuren, zou ik haar - hoe moeilijk ook - uit liefde, laten gaan'