Nieuws/Binnenland
1334435
Binnenland

Wijk regelmatig in het donker

Spooklantaarns maken Hagenaars gek

Ouderen in de Haagse wijk Valkenbos voelen zich onveilig nu de straatverlichting ondanks maatregelen blijft uitvallen. Buurtbewoners, die al twee jaar last hebben van de spooklantaarns, dringen aan op een structurele oplossing.

Sinds de zogeheten ’ovonde’ - een exclusief verkeersplein - werd aangelegd, zijn volgens bewoner Onno van der Wilk de lantaarnpalen in de omgeving van de Valkenboslaan niet meer te vertrouwen. „Er zijn wekelijks problemen en recent viel zelfs de halve wijk uit. En nog geen 24 uur later de hele wijk”, aldus de Hagenaar.

„Dat er regelmatig monteurs aan het werk zijn, zegt genoeg”, vervolgt Van der Wilk. „Het is duidelijk dat zij het ook niet weten. Ze hebben zelfs in alle lantaarnpalen nieuwe lampen gedraaid. Wat kost dat wel niet? Bovendien, en dat baart ons veel meer zorgen, is een donkere wijk aantrekkelijk voor inbrekers.”

 

 

Nadat de lokale CDA-fractie begin dit jaar vragen stelde over de storingen aan de straatverlichting, liet de gemeente weten dat derden tijdens een project aan de Edisonstraat schade hebben toegebracht aan de ondergrondse bekabeling. Fractievoorzitter Danielle Koster: „We kregen te horen dat de defecte kabel was vervangen en dat de straatverlichting weer naar behoren functioneerde. De nieuwe storingen tonen echter aan dat dit niet het geval is. Wij maken ons dan ook zorgen. Dat bewoners niet kunnen vertrouwen op de verlichting, geeft niet alleen een onveilig gevoel, maar kan ook gevaarlijk zijn omdat ouderen het verschil tussen de straat en stoep niet zien met alle gevolgen van dien.”

Ook in Rijswijk valt de openbare verlichting regelmatig uit. Daar wordt nu geïnvesteerd in nieuwe moderne schakelkasten, waarmee in de toekomst ’sneller op storingen kan worden gereageerd’.

Volgens de gemeente, die stelt veel waarde te hechten aan verkeers- en sociale veiligheid, spelen de schakelkasten geen rol, ’omdat het om kabels gaat’.