Nieuws
1334443
Nieuws

Rotterdam telt meeste werklozen

Rotterdam - De gemeente Rotterdam telt in procenten gezien de meeste werklozen van Nederland. Meer dan één op de tien inwoners van de Maasstad (11,3%) zit zonder baan thuis.

In de Zeeuwse gemeente Veere is de werkloosheid met 3,7% juist het laagst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend.

Ook in de regio Den Haag en in Flevoland en Groningen waren de werkloosheidscijfers hoog. Het Zeeuwse Veere kwam daarentegen als beste uit de bus, daar was de werkloosheid met 3,7 procent juist het laagst van alle gemeenten. Volgens het statistiekbureau lieten vrijwel alle delen van het land vorig jaar economische groei zien, behalve Groningen. Door het verder terugschroeven van de aardgaswinning nam de economie daar net als in 2015 in omvang af. Ook in de andere noordelijke provincies was sprake van een aardgaseffect, aldus het CBS.

Inclusief aardgaswinning kromp de economie van Groningen met 1,7 procent en kenden Friesland en Drenthe een groei van respectievelijk 1,7 en 1,5 procent. Wanneer de gaswinning niet wordt meegerekend was in die provincies echter sprake van 2,2 tot 2,3 procent groei. De sterkste economische groei was terug te vinden in Noord-Holland. Vooral in de Zaanstreek (plus 3,3 procent) werden goede zaken gedaan, onder meer dankzij de voedingsmiddelenindustrie. De economische groei van Rotterdam kwam uit op 2,3 procent en werd met name geremd door achteruitgang in het vervoer en de opslagbranche.

Gemiddeld bedroeg de werkloosheid in Nederland vorig jaar 6%. In alle provincies is het werkloosheidspercentage overigens aan het dalen.