Nieuws
1334578
Nieuws

Franse beurs knalt hoger

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

De Franse beurs is maandag fors hoger geopend in reactie op de Franse verkiezingsuitslag. Aandelen van grote banken gingen aanvankelijk tot 10% omhoog.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

De euro ging de avond ervoor al ruim 2% opwaarts tegen de dollar, en werd maandag 1,3% sterker.

Banken als SocGen (+8,2%), Credit Agricole (7,7%), BNP Paribas (7,6%) en verzekeraar AXA (+6,7%) profiteerden het meest. Banken in heel Europa gingen met 6,3% winst van start.

De sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National staan in de beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegenover elkaar, zo bleek zondagavond.

Scepsis

In reactie ging de AEX op Beursplein 5 met 1,8% omhoog. Veel handelaren houden scepsis: nog altijd ging bijna 40% van de stemmen naar extremen binnen de Franse politiek.

Maar goud ging naar zijn laagste punt in zes weken tijd.

,,In juni zullen de gewone landelijke politieke verkiezingen komen en de kans is dan vrij groot dat de premier uit een andere partij zal voortkomen", schat valutahandelaar Rob Beemster van Barcelona Valuta Experts in.

De opluchtingsrally van bijna 2% gaat te ver, menen de handelaren. Belangrijker deze week zouden de belastingplannen van Trump zijn.

Volg hier alles over de Franse verkiezingen