Nieuws/Buitenland
1334752
Buitenland

Doodgeschoten agent was ook bij Bataclan

PARIJS - De 37-jarige Xavier Jugelé die donderdagavond door een terrorist werd doodgeschoten op de Champs-Élysées, was een van de honderden politieagenten die in november 2015 werden ingezet bij het bloedbad in de Bataclan.

Ook was hij aanwezig bij de de heropening van het gebouw een jaar later, toen Sting er een concert gaf.

Jugelé was sinds 2010 politieagent en stond bekend als een voorvechter van homorechten. „Hij was een doodgewone man die van zijn werk hield en hij zette zich enorm in voor de rechten van LHBT’ers”, zegt Mickaël Bucheron, voorzitter van de bond voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender politieagenten tegen de New York Times. „Hij was al enkele jaren lid van ons verbond en hij protesteerde samen met ons tegen het verbod op homoseksuele propaganda tijdens de Olympische Spelen in Sotsji.”

De agent zou binnenkort een overstap maken naar een andere afdeling binnen de politie. Hij had zelfs al zijn afscheidsborrel gehad. Begin mei zou hij zijn 38ste verjaardag hebben gevierd.

„Hij wist van de risico’s van zijn werk en de teroristische dreiging,” aldus Bucheron. „Maar we hadden het er niet vaak over. Hij was een goede man en vriend. Het is een enorme schok voor ons.”

President Hollande beloofde donderdagavond dat er de komende dagen een officieel eerbetoon zal worden gemaakt aan de omgekomen agent.

Jugelé kwam om toen de terrorist Karim Cheurfi het vuur opende op zijn auto toen hij voor een rood stoplicht stond. De agent kreeg twee kogels in zijn hoofd en overleed ter plaatse.

LEES OOK: Politie geeft naam schutter Champs-Élysées vrij

De dader werd later door andere agenten gedood toen hij probeerde te vluchten. Islamitische Staat eiste later de verantwoordelijkheid op voor de terreurdaad.