Nieuws
1334967
Nieuws

Autoverzekeraar stuurt vaker bij schade

Verzekeraars sturen automobilisten steeds vaker naar gecontracteerde schadeherstelbedrijven.

Dat gebeurde in 2016 bij 88% van de verzekeringen tegen 74% zes jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Hoyhoy.nl dat 78 autoverzekeringen van 36 verzekeraars onder de loep nam. Bij de overige 12% maakt het niet welk schadebedrijf automobilisten kiezen.

Met een beperkte of  volledige cascoverzekering hebben verzekerden recht op vergoeding bij schade aan hun eigen auto. Het reparatiebedrag wordt meestal volledig vergoed als de verzekerde naar een gecontracteerd herstelbedrijf gaat. Automobilisten die dat niet doen, betalen in 63% van de gevallen een hoger eigen risico. Sommigen krijgen helemaal geen vergoeding, zo is het geval bij vier van de onderzochte autoverzekeringen. 

Bij 26% betalen klanten juiste een lager eigen risico als zij naar een gecontracteerd schadeherstelbedrijf gaan.

Het het verschil in eigen risico tussen de keuze voor een gecontracteerd bedrijf of een bedrijf van eigen keuze, varieert van €67,50 tot €650. Een groot verschil is onder anderen te zien bij Ditzo. Automobilisten die een gecontracteerd schadeherstelbedrijf kiezen, betalen €150 aan eigen risico. Maar laten zij die links liggen en kiezen ze voor een ander bedrijf, dan bedraagt het eigen risico €650. Klanten met een autoverzekering van Centraal Beheer Achmea betalen juist helemaal niets als zij voor een aangesloten bedrijf kiezen, maar valt de keuze op een ander bedrijf dan is het eigen risico €600.